Tutankamon - Strašno lice incesta

Egipatski faraon Tutankamon imao je niz fizičkih deformiteta jer je bio dete rođeno iz incestuozne veze brata i sestre, saopštili su naučnici.

.

Tutankamon je bio pripadnik bogate 18. dinastije koja je Egiptom vladala od 1569. do 1315. godine pre nove ere. Njegova zlatna posmrtna maska oslikava veličanstvenu lepotu i kraljevsku moć. Međutim, nakon mnogobrojnih analaiza, naučnici su došli do drugačijih rezultata.

Virtuelna autopsija sastavljena od 2 000 kompjuterskih analiza Tutankamonove mumije, otkrivene 1922. godine u Dolini kraljeva, otkrila je novosti u izgledu faraona koji je umro u kasnim tinejdžerskim godinama.

Istovremeno, vršene su i genetičke analize Tutankamonove porodice, koje su potvdrile dokaze da su njegovi roditelji bili brat i sestra. Naučnici veruju da upravo to bio razlog njegovih fizičkih nedostataka, izazvanih hormonskim disbalansom. Takođe, porodična istorija bi mogla biti razlog njegove prerane smrti - umro je 20. godini (1324. godine p.n.e.)

"Pošto su mu roditelji bili brat i sestra, mladi faraon je imao niz fizičkih deformiteta i mnogobrojne bolesti", naveli su naučnici u novom dokumentarnom filmu o slavnom faraonu "Tutankamon: Neotkrivena istina" (Tutankhamun: The Truth Uncovered).

Rezultati „virtuelne autopsije“ pokazuju da je Tutankamon sa izbačenim prednjim zubima, krivim stopalom i ženskim kukovima, bio daleko od privlačnog. I umesto da bude razigrani dečak, zainteresovan za trke kočijama, faraon je morao da se pri kretanju oslanja na štap, tokom svoje vladavine u 14. veku pre nove ere.

Pored tih hendikepa, faraon je bolovao od Kelerove bolesti, koja pogađa kostne ćelije stopala i izaziva velike bolove.

Po mnogim verovanjima, faraon je ubijen u nesreći koja se dogodila tokom trke kočija, pošto su mnogobrojne frakture navodno nađene na njegovoj lobanji i skeletu.

Međutim, najnovije analize pokazuju da je imao samo jedan prelom pre smrti i da mu krivo stopalo nije dozvoljavalo da učestvuje u trkama kočija, što dovodi naučnike do novog zaključka: da je vladar umro od nasleđene porodične bolesti.

Albert Cink sa Instituta za mumije u Italiji, otkrio je istinu o vladarovim roditeljima, proučavajući DNK faraonske porodice. Ustanovljeno je da je Tutankamon rođen nakon što je njegov otac Akhenaten (jeretički kralj) imao odnos sa svojom sestrom. Incest nije bio osuđivan od strane drevnih Egipćana - oni nisu znali ništa o zdravstvenim komplikacijima koje bi mogao da izazove.

Dokazi o Tutankamonovim fizičkim nedostacima potvrđeni su i zbog 130 korišćenih štapova za šetanje pronađenih u njegovoj grobnici.