Dragoslavu iz Kruševca pisali Merlinka, Džon Vejn i Grejs Keli lično.

Dragoslav Mirković, kolekcionar i slikar iz Kruševca, šezdesetih godina prošlog veka dopisivao se sa holivudskim zvezdama. Dans poseduje kolekciju pisama koje je razmenjivao sa Grejs Keli, Robertom Mičamom, Kirkom Daglasom, Merilin Monro i ostalim tadašnjim filmskim zvezdama.

.

Dragoslav (70) je kao srednjoškolac imao jedan nesvakidašnji hobi u vreme ekspanzije američke kinematrogafije - dopisivanje sa zvezdama sa velikog platna i to holivudskim!

Ovaj Kruševljanin fotografije sa originalnim potpisima i pozdravima slavnih glumaca čuva i danas, a sve je krenulo kada je tih šezdesetih godina prošlog veka počeo da sakupljala kutije šibica i žvake sa sličicama glumaca iz kaubojaca.

- Časopis „Filmski svet“ je u to vreme objavljivao tekstove ali i adrese poznatih glumaca. Tako sam rešio da pišem glumcima i tražio da mi pošalju njihove fotografije. Imao sam jedan tekst na engleskom koji sam pisao na dopisnicama i slao.

Odgovori iz Evrope stizali su za dvadesetak dana, a iz SAD za dva do tri meseca. Među prvima koji su mu odgovorili i poslali fotografije bili su Bert Lankaster, Kirk Daglas i Glen Ford, a zatim i Džon Vejn, Džoni Vajsmiler, a potom i Grejs Keli, koja mu je iz Monaka prosledila porodičnu fotografiju sa princom i decom, pa Merilin Monro, Džoan Kraford, Ava Gardner.

Dragoslav kaže da su prijatelji bili oduševljeni njegovom kolekcijom.

- Zanimljivo je da su se pojedini glumci lično meni obraćali u pismima. Neki su slali fotografije bez, a neki sa potpisom i mojim imenom.

Dragoslav Mirković je, za pola veka, osim fotografija glumaca sakupio i oko 1 200 fotografija gradova, manastira, ikona svetaca, životinjskog sveta, pisaca, političara, režisera, kompozitora, sportista, a ima i bazu od 6.000 filmova sa kategorisanim žanrovima i biografijama glumaca.

Izvor: tanjug