Kakve veze imaju Šopen i karate?

Tea Simić, desetogodišnja pijanistkinja iz Borče, pobednica je takmičenja internacionalnog beogradskog Šopen festa, u kategoriji nižih muzičkih škola. Pored diplome, nagrađena je i nastupom na koncertu pobednika u Domu Vojske Srbije u svim kategorijama, među mladim talentima iz Srbije, regiona i Evrope, koji su u slavu Frederika Šopena izvodili dela velikog kompozitora.

.

Tea Simić uopšte nije obična klinka, mada tako deluje na prvi pogled. U njenim prstima je magija kojom opčinjava svet oko sebe. Tea je dete koje mnogo lepo svira klavir.

- Za mene nagrade, posebno ova na Šopen festu, znače da sam mnogo postigla. Počela sam da sviram u drugom razredu osnovne škole i, zahvaljujući mojoj profesorki klavira, sada taj talenat i razvijam. I nije mi teško, dobrom organizacijom sve se lako postiže.

S ponosom navodi repertoar kojim je pobedila – Šopenova Mazurka, Burgmilerova Etida, Betovenova Sonata i Bahova Dvoglasna invencija. Takođe, želi da pomene i svoje profesorke klavira, Svetlanu Petrić, koja ju je pripremala za takmičenje, i Biljanu Krstić u čijoj se klasi nalazi odnedavno.

- Dok sviram, opuštena sam i razmišljam samo o toj kompoziciiji. Ne bih mogla da izaberem između Betovena i Šopena, obojicu podjednako volim i da slušam i da sviram.

Tea inače pohađa Muzičku školu „Stanković“ i osnovnu „Drinka Pavlović“. Ove godine dobila je priznanje „Laureat“ Muzičke škole „Stanković“ na školskom takmičenju, a prošle godine je osvojila prvu nagradu. Na takmičenju „Mladi virtuoz“ prošle godine bila je druga, i treća na Republičkom takmičenju mizičkih škola u Muzičkoj školi „Stanislav Binički“.

Malena umetnica se nada i uporno radi na tome da i na budućim takmičenjima zablista u pravom svetlu.

- Trenutni planovi su da uspešno završim školu, a za kasnije ću videti. Volela bih da učestvujem na nekom svetskim takmičenju, ali polako...

Ljubav prema muzici i klaviru Tea iskazuje i na raznim priredbama na kojima učestvuje, od njene Osnovne škole „Drinka Pavlović“, do galerije Centra za savremenu umetnost u Višegradskoj, gde je nedavno svirala povodom posete predsednika Evropske akademije nauka i umetnosti Feliksa Ungera.

Posebno zadovoljstvo predstavljao joj je poziv paroha crkve Sveta Petka u Ovči i nastup na praznik Vrbica u dvorištu crkve, gde je bilo najviše njenih vršnjaka, sugrađana i komšija.

Osim roditelja i profesora u muzičkoj školi, Tea ističe svog nastavnika u Osnovnoj školi „Drinka Pavlović“ Nebojšu Misailovića, koji pokazuje ogromno razumevanje za nju i njene muzičke aktivnosti van škole.

- Mnogo vežbam i u suštini i nemam baš mnogo slobodnog vremena, a kada ga imam slušam muziku, čitam i vozim rolere ili bicikl. Osim klasične, koju najčešće slušam, volim još i zabavnu muziku, rok i pop.

I tek da znate: Tea je u redovnoj školi učenica četvrtog razreda, ima sve petice i najbolji je đak u odeljenju. Voli matematiku. Bila je prva na školskom, druga na opštinskom i treća na gradskom takmičenju iz matematike i priprema se za matematički turnir.

Radoznala devojčica, nenametljivog samouverenog držanja otkrila je još jedan svoj talenat i ljubav- karate, koji trenira od svoje četvrte godine u Karate klubu „Tamaši“ iz Padinske Skele.

- Poslednjih godinu dana karateom se bavim samo rekreativno jer nemam vremena za češće treninge i pripreme za takmičenja, mada se nadam da će se to promeniti jer volim karate i uživam dok treniram.

I pored svih obaveza ona nađe vremena za druženje sa drugaricama i sestrom i bratom. Njihovi roditelji, Brankica i Siniša, otkrili su talente u svojoj deci, tako da svo troje idu u muzičku školu i sviraju klavir. Teina sestra Tamara je učenica petog, a brat Milan učenik prvog razreda osnovne škole.

- Za uspeh je najvažnije imati želju, a zatim i uložiti veliki rad i trud i uspeh neće izostati. Najlepši dan je svaki koji sa osmehom završim.