Iris Grejs: Čudesni svet tišine...

Petogodišnja Iris iz Velike Britanije je pravi primer neočekivanih poklona autizma. Njena izuzetna pažnja koja je usmerena na detalje joj pomaže da stvori neverovatne slike.

.

Autizam je složeni razvojni poremećaj koji se obično javlja tokom prve tri godine života, a najčešće se prepoznaje kao neadekvatno reagovanje deteta na spoljašnje stimulanse (zvuk, dodir i slično). Međutim, petogodišnja Iris Grejs iz Velike Britanije, uprkos autizmu, poseduje neverovatan talenat za slikanje.

Mala Iris tek sada počinje da priča uz govorne terapije, njeni roditelji su je već uveli u slikarstvo pošto su otkrili njen neverovatan talenat..

“Iris je krenula da slika kada je i krenula kod logopeda. Tada smo shvatili da je vrlo talentovana i da svaki put kada se fokusira na slikanje to joj drži pažnju puna dva sata. Njen autizam načinio je izuzetan stil slikanja, koji nikada ranije nisam videla kod dece njenih godina. Ona razume boje i njihovu međusobnu interakciju”, kaže Arabela Karter-Džonson, majka male Iris.

Iris je u umetničkim krugovima već uveliko poznata i kolekcionari često otkupljuju njena dela. Ona polako uči da govori, a slikanje za nju predstavlja svojevrsni vid terapije. Prema rečima njene majke, Iris je u stanju da provede ceo dan stvarajući prava mala remek-dela. Takođe, u cilju podizanja svesti o autizmu, Arabela je sa suprugom napravila sajt na kome se nalaze radovi njihove mezimice.

Prema poslednjim statističkim podacima, taj zagonetan poremećaj dijagnostifikovan je kod 100.000 dece u Velikoj Britaniji.

Pogledajte radove ove čudesne devojčice:

Upoznajte Iris Grejs: Irisgracepainting