51 godina je prošla od smrti Koko Šanel: Podsetite se 7 bezvremenih saveta legendarne modne dizajnerke

Postoje zaista opravdani razlozi zbog kojih se naposletku uvek vratimo njenim mudrim rečima

Koko Šanel / Foto: Profimedia
Koko Šanel / Foto: Profimedia
.

Predstavljamo Vam njenih 7 bezvremenih saveta:

Ne bojte se novih početaka uprkos godinama

Koko je vrhunac slave postigla u dobi od 50. godina. Zatim se nakon duže pauze vratila svetu mode u dobi od 70 godina. Osuđivali su je, govoreći da je njena nova kolekcija bezvredna, ali ona ih je sve ignorisala i postala poznata – opet!

Spavajte dovoljno

“Postoji li nešto tako vredno u društvenom životu da bismo zanemarili jastuk?” pitala se Koko Šanel. Ona je žene savetovala da slobodno budu same i da prigrle jasatuk.

Budite slobodni

Koko je imala obožavatelje kojima se nije znao broj, ali nikad nije živela zbog njih. Ona je vodila svoj život kao da je anonimna i slobodna žena. Imala je ljubavnika koliko je htela i kada je htela.

Oslobodite ruke

Gde počinje sloboda žene? Da, od ruku! Zato je Koko osmislila malu torbicu sa dugim kaišem. Tako da su ženama uvek ruke slobodne.

Nosite udobnu odeću

“Luksuz mora biti udobar, inače nije luksuz”, savetovala je Koko. Ona je smatrala da žene ne treba da nose stezinke, što je u to vreme bilo besramno.

Oblačite se za sebe

“Žene treba da se oblače za sebe, a ne da bi udovoljile muškarcima!” Oslobađajući potencijal ove fraze, izazvao je negodovanje. Međutim, danas sve više žena živi ovu rečenicu Koko Šanel.

Slobodno nosite crno

Mala crna haljina je okrenula modni svet i ideju da žena crno može da nosi samo kad je u žalosti. Bila je to revolucija.

Izvor: stil