Životne priče

Danijela – Prva dama srpske trube

Danijela Veselinović iz Arilja sa svojim orkestrom koji nosi njeno ime prva je dama koja se nadmetala za Zlatnu trubu na 54. Saboru trubača u Guči, ove godine. Osim toga, Danijela i prva dama koja je uopšte nastupala na Saboru u njegovgoj istoriji. A truba je, kaže, ženskog roda.
13.08.2014. - 11:27h

Danijela Veselinović dobila je trubu od oca kada je imala samo osam godina. Završila je nižu i srednju muzičku školu u Kraljevu, a trenutno je na trećoj godini na novosadskoj Akademiji umetnosti. Ali, nije bila jedina u porodici koja je zavolela taj instrument. Naklonost ka muzici pokazali su i njena braća Slobodan i Bojan, pa su 2003. osnovali orkestar koji nosi njeno ime.

- Truba je u moj život ušla sasvim slučajno, kao igračka. 2003. godine, kada sam imala samo osam godina, moj otac je kupio trubu da bi on svirao. Međutim, ja sam se zainteresovala i prve tonove na trubi počela sam lagano propirivati, a onda su i moja braća Slobodan i Bojan krenuli da se interesuju za muziku. Slobo je uzeo tenor, a Bojan bubanj. Potom smo pitali braću od ujaka da li bi oni hteli da sviraju. I polako je sve krenulo, kao igra, a potom preraslo u nesto ozbiljnije.

Danijela je kuriozitet jer u Srbiji nema mnogo žena koje sviraju trubu, a naročito vrstu muzike koju izvodi Danijelin orkestar.

- Mislim da je truba ženski instrument ( ta truba, ženskog je roda), što se u Srbiji ne može baš reći jer su većina muškarci. I jedinstveno je da žensko predvodi orkestar u kome su sve muškarci. Nije lako, ali mogu reći da nemam problema jer su u orkestru i moja braća.  S obzirom na to da su svi u orkestru muzički obrazovani, ne zadržavamo se samo na srpskom narodnom kolu i pesmi, što je karakteristično za trubački orkestar, već sviramo i druge muzičke žanrove.

Tehniku sviranja usavršila je školovanjem i u tome je njena mala prednost u odnosu na druge takmičare. Podrška roditelja je bila presudna u njenom životu.

- Volim umetnost, divan način da čovek ispoljava osećanja, emocije, ideje.. I da ne sviram trubu, muzika bi sigurno u mom životu imala posebno mesto! Od 2003. godine smo uvek u Guči, nekako je to normalno za nas jer od malih nogu tamo sviramo. Porodica i prijatelji nam požele sreću i dobar provod. Tokom ovih 12 godina svirali smo skoro u svim krajevima naše zemlje i van nje. Na raznim veseljima, proslavama, festivalima, koncertima, takmičenjima.

A na jednom od tih putovanja, tačnije, na prvom nastupu u čuvenoj Guči, Danijela je dobila kompliment kakvim malo ko može da se pohvali.

- Bobana Markovića upoznala sam u Guči 2003. godine, kada sam prvi pu zasvirala tamo. Nakon mog nastupa, na sceni se pojavio čuveni Boban s trubom u rukama. Prišao mi je i dao trubu, rekavši: " Ti si mala trubačka princeza!“

Danijela kaže da svaka muzika može da se odsvira, samo ako se za to ima želja.

Sviđa mi se muzika Dejana Petrovića, njegova ideja koja se dobro prihvatila. Volim jako da slušam Chuck Mangione. I stvarno, svaka muzika može da se odsvira ako se to želi, hoće i voli. Ali, naravno, bez rada i vežbanja ne može se postići uspeh.

 

Srbija ima dobru trubačku tradiciju koju ne treba prekidati, smatra „trubačka princeza“.

Imamo dobrih trubača i orkestara, što se i pokazalo na ovogodišnjem Saboru i prethodnih decenija. MIslim da tradiciju od pola veka, kolko postoji Sabor u Guči, ne treba gasiti, već tu kulturu uzdizati i usavršavati.

Sabor je završen, raspust je u toku, leto u jeku... Planovi?

- Studiram, pored toga predvodim svoj orkestar, a sviram i u raznim sastavima. Leto kada dođe, kreću takmičenja sa orkestrom i aktivniji nastupi. Nemam mnogo slobodnog vremena, ali svaki trenutak gledam da iskoristim sa porodicom i prijateljima. Planovi? Želim da završim Akademiju i uporedo usavršavam orkestar, pa ćemo videt za dalje...