Baba Laka sa 75 godina protivgradni strelac

Meštani leskovačkih sela Turekovac, Gornje Stopanje, Svirce i Belanovce nemaju problem sa gradom već tri decenije, jer ih od gradonosnih oblaka štiti 75.godišnja Radmila Stefanović, koju svi zovu baba Laka.

.

Olujni vetrovi i grad su ovog leta mnogim poljoprivrednicima u Srbiji uništili voćnjake i povrtnjake. Meštani leskovačkih sela Turekovac, Gornje Stopanje, Svirce i Belanovce nemaju problem sa gradom već tri decenije, jer ih od gradonosnih oblaka štiti 75-godišnja Radmila Stefanović, koju svi zovu baba Laka.

Ona je već 29 godina protivgradni strelac, ispaljuje protigradne rakete i štiti atare šest sela.

Iako ima 75 godina uvek je pripravna da brzo reaguje i sa stanice u Turekovcu ispali rakete u gradonosne oblake. Atare sela koje brani u poslednje tri decenije nije pogodio veći grad.

Baba Laka, kojoj pomaže Ljubiša Branković, rekla je Tanjugu da je vremenom stekla toliko iskustvo da uvek zna koji su oblaci opasni.

"Ovde radim i ispaljujem rakete. Ulazimo u kućicu, stavljamo ključ, okrenemo na koji broj treba i pritisnemo dugme i ona ide. Mi se borimo da nema grada, ali nemamo dovoljno rakete. Borimo se opet, ispaljujemo kad treba, dok nam ne jave da ne ispaljujemo", objašnjava baba Laka.

Baba Laka i njen saradnik Ljubiša Branković su nekoliko puta proglašavani za najbolje protivgradne strelce u Jablaničkom okrugu. Ljubiša priznaje da mu u poslu puno pomaže iskustvo baba Lake.

"Pomaže oko stanice, oko rakete, oko beleške kada beležimo pojave. Ima veliko iskustvo, dugo godina radi“, kaže Branković.

Poljoprivrednici iz okoline Leskovca znaju za baba Laku i kažu da ne brinu za svoja imanja dok ona ima rakete.

"Ovde grad nikako ne pada. Laka pogodi gde baš treba, gađa i nema promašaj kod nje. Može samo kiša da pada. Dok je baba Laka nema problema jedino može da bude problem ako nema rakete. Njoj ne trebaju meteorolozi ni bilo ko, ona sama sve rešava“, pričaju poljoprivrednici iz okoline Leskovca.

Za rad na protigradnoj stanici baba Laka mesečno dobija 4.000 dinara od države i još 6.000 dinara od leskovačke lokalne samouprave. Zbog male plate mladi ne žele da rade kao protivgradni strelci.

"Neće mladi, obaveze su velike, po celu nedelju te zovu. Odeš kući oni te zovu i moraš da se vratiš da radiš. Mala plata i neće da rade“, komentariše baba Laka.

Prosečna starost protivgradnih strelaca na jugu Srbije je oko 60 godina. Na teritoriji Leskovca postoji 31 protivgradna stanica.

Izvor: Tanjug