On je britanska ikona humora

Možda vam ime Stiven Fraj ništa ne znači. Ali dobro pogledajte to lice - deluje poznato. Niste pogrešili, gospodin Fraj jeste poznat, on je jedan od najboljih majstora humora današnjice. Ali i mnogo više od toga.

.

Za Stivena Fraja kažu da je savremeni Oskar Vajld, Englezi su ga proglasili za „nacionalno blago“, a na Tviteru ga prati više od dva miliona ljudi. Ovaj istinski renesansni čovek – glumac, pisac, novinar, komičar, televizijski voditelj, reditelj, borac za ljudska prava i slobode, aktivista u kampanjama za pomoć mentalno obolelima i HIV pozitivnim osobama, čak i predsednik fudbalskog kluba Norič Siti – već više od tri decenije predstavlja jednu od najautentičnijih figura britanske kulturne scene. Našoj publici Fraj je poznat po ulogama Melčeta u seriji Crna guja, Oskara Vajlda u filmu Vajld i detektiva u filmu Gosford Park, kao i doktora Gordona Vajata, bivšeg psihijatra sad ugostitelja, iz serije Bouns.

Razoružavajući iskren u iznošenju svojih stavova, bilo da su u pitanju njegova homoseksualnost, borba sa maničnom depresijom ili neki drugi problem s kojim se suočava moderno društvo, njegove žaoke ne štede nikoga, što ga čini još šarmantnijim i obožavanim od strane britanske javnosti. Sunarodnici ga proglašavaju za „najinteligentniju osobu na televiziji“ i za „nacionalno blago“. Ne postoji ništa što neko može da kaže o njemu ili njegovim knjigama, što on sam već nije rekao na svojim stranicama i to na mnogo okrutniji način nego što bi to mogla bilo koja kritika.

Kao dobra ilustracija njegovog duha može poslužiti odgovor koji je dao prilikom jednog intervjua na pitanje kada je prvi put spoznao svoju seksualnu orijentaciju: "Mislim da se to desilo kada sam izašao iz majčine materice. Okrenuo sam se, pogledao u majku i pomislio: 'Ovo je poslednji put da ulazim u ovako nešto.'“

Stiven Fraj je rođen 1957. godine iz braka Alana Džona Fraja, fizičara i pronalazača, i Marijane, poreklom mađarske Jevrejke, čiji je veći deo porodice nastradao u nacističkim logorima. Ovo je Stivena neizbežno odredilo kao borca za ljudska prava i slobode, aktivistu u kampanjama za pomoć mentalno obolelim i HIV pozitivnim osobama, za šta mu je Univerzitet na Harvardu 2011. dodelio nagradu za životno delo iz oblasti kulturološkog humanizma.

Mladost ispunjena nesnalaženjem i problemima dovela ga je čak i iza zatvorskih rešetaka, ali ga to nije sprečilo da završi studije engleske književnosti na Kembridžu i izraste u jednu od živih legendi britanske književne i glumačke scene, umetnika koji zahvaljujući svom nesumnjivom talentu i narastajućoj popularnosti zasenjuje mnoge svoje kolege. Danas ga putem „Tvitera“ svakodnevno prati više od dva miliona ljudi. Teško da u naše vreme postoji osoba koja je „britanskija“ od Fraja. On od toga ne beži. Čak i auto koji vozi (pravi londonski taksi) govori o tome.

Frajovu glumačku karijeru obeležilo je poznanstvo sa Hjuom Lorijem (nezaboravnim „doktorom Hausom“), a njihova bogata saradnja u nizu televizijskih ostvarenja prerasla je u neraskidivo prijateljstvo. Na televiziji se okušao kao komičar, voditelj kvizova, narator i autor brojnih i raznovrsnih dokumentarnih emisija, za šta je višestruko nagrađivan. Njegove uloge na Brodveju i u Glob teatru, kao i audio-adaptacije svetskih klasika poput Oskara Vajlda i Čehova, ali i bestselera kao što su “Hari Poter” ili “Autostoperski vodič kroz galaksiju”, sa oduševljenjem je prihvatala i publika i kritika. Naša publika Fraja najbolje pamti kao urnebesnog generala Melčeta u seriji “Crna guja”.

Fraj je zapaženi kolumnista Dejli telegrafa i autor nedeljne kolumne iz oblasti tehnologije u Gardijanu. Svoj prvi roman, “Lažov”, objavio je 1991. godine, a usledili su romani “Nilski konj”, “Stvaranje istorije”, “Teniske loptice nebesa” ( koji je upravo preveden i može se naći u našim knjižarama), dva toma autobiografije, kao i vodič za pisanje poezije. Njegove knjige se odlikuju karakterističnim britanskim humorom i jedinstvenom lakoćom kazivanja čak i najsloženijih misli koja je svojstvena samo odabranim autorima.

Zahvaljujući kući Studio Leo, u romanima Stivena Fraja sada će moći konačno da uživa i naša čitalačka publika.