Bizarna bolest: Žena koja pati od sindroma ribljeg mirisa!

Britanka Eli Džejms (44) pati od trimetilaminurije (TMAU), retkog poremećaja koje čini da njeno telo ispušta jako neprijatne mirise.

.

Ovu retku i po svemu bizarnu bolest nazivaju i sindromom ribljeg mirisa. Na žalost za nju nema leka, pa je Eli morala da nauči da živi sa njom.
Elino telo ne može da podnese određene namirnice, poput mesa, mlečnih proizvoda, kafe i ribe, i zato ispušta trimetilamin, supstancu koja proizvodi jako neprijatan miris.

Nesrećna žena se već 15 godina suočava se neprijatnim situacijama, naročito na poslu gde joj kolege uredno kupuju sredstva za higjenu i time joj jasno poručuju da smrdi. Ovakve scene su njena svakodnevica, a Eli ih i posle toliko godina I dalje vrlo emotivno proživljava.

I pored svega, ona je uspešma poslovna žena, tačnije direktorka jedne britanske kompanije u Britaniji

U stanju očaja, Eli je počela da se kupa pet puta dnevno. Tek posle sedam godina mučenja sposptvene kože raznim agresivnim sredstvima za higijenu (što ličnu, što kućnu!), Eli se obratila endokrinologu i tada joj je konstatovan poremećaj TMAU. Osim određenih lekova koje redovno pije, ona je i na posebnom režimu ishrane.

"Ne postoji lek, ali terapija pomaže za sada. Kada se neko uhvati za nos, odvedem ga na stranu i objasnim mu da sam bolesna. Nadam se da će moja priča pomoći da se edukuju oni koji prstom pokazuju na ljude poput mene", kaže Eli.