Bez šaka, a puca za medalju!

Zdravko Savanović izgubio je šake na ratištu 1993. Danas je državni i svetski prvak u streljaštvu, trener mladih naraštaja i lekcija o neodustajanju.

.

Neko bi rekao da sudbina nije bila naklonjena Zdravku Savanoviću kada mu je 1993. godine oduzela obe šake na ratištu u BiH. Zdravko Savanović bi na to rekao da je sudbina, ipak, u njegovim rukama. O ovom hrabrom čoveku iz Loznice naša televizija napravila je reportažu u emisiji "Exploziv" pre dve godine, kada nam je na licu mesta pokazao da za brijanje, vožnju bicikla, baratanje telefonom i kompjuterom i normalan život ne morate imati šake. Ali morate jaku imati želju i upornost. On ne kukumavči , već čini sve da poboljša život u svojoj Loznici, posebno deci i mladima. Zato je Zdravko Savanović otvorio streljački klub „Sokolovi“ i sa njim krenuo po nove medalje. Prošle godine osvojio je ekipno srebro i broznu u Španiji!

- Postigli smo velik pomak u razvoju streljačkog sporta u Loznici gde smo zajedno sa UFK” Lagator” i Gradom otvorili novo vazdušno strelište po evropskim standardima , sa sedam streljačkih mesta . Tako smo ispunili potrebne uslove za razvoj Škole streljaštva osnovnih i srednjih škola sa “difovcima”, UFK Lagator i nastavnicima osnovnih škola.

Deca su danas izložena jakim negativnim uticajima, dostupno im je više nego starijim generacijama. Sport je jedan od načina da ih sklonimo od opasnosti. Čemu učite klince koji dođu u streljanu?

- Kroz SK „Sokolovi” je prošlo na stotine dece koja su ispunila uslove za dalji razvoj streljaštva u Loznici. Ta deca se spremaju za osam kola gradske Lige „Cerskih i Gučevskih junaka”, a povodom 100 godina Cerske bitke. Učimo ih samokontroli. Hrabrosti i poštovanju sebe kao ličnosti jer streljaštvo učvršćuje samopoštovanje i stav svakog strelca.

Jedina briga koja Zdravku ne da mira je nedostatak para da obezbedi vrunsku opremu kakvu imaju ostali klubovi. Međutim, ovaj hrabri gospodin ne klone duhom. Vozi bajs, druži se sa porodicom i prijateljima i kroji planove za budućnost.

- Nastavljam sa radom u Invalidskom streljaštvu i reprezentaciji ISSS, odnosno POKS. Uz pomoć kolega „difovaca” , Grada ,UFK Lagator i MOS planiram stvaranje novih generacija strelaca Loznice.

Zdravko Savanović. Čovek bez šaka. Punih ruku medalja. Sinonim za hrabrost. Vetar u leđa onima koji nisu sigurni da mogu.

Pogledajte i reportažu iz emisije Exploziv.