I dalje kraljica: Šokirala je publiku kao "lepotica dana", volela je najpoželjnije momke, o smrti sestre nikad nije govorila

Lako je pasti pod njene čini. Ona je uvek glavna, u koju god sobu da zakorači. Svuda ima kraljevski tretman, posebno u Kanu.

Katrin Denev, foto: Profimedia / Courtesy Everett Collection
Katrin Denev, foto: Profimedia / Courtesy Everett Collection
.

Katrin Denev je rođena 22. oktobra 1943. godine u Parizu. Šezdesetih godina prošlog veka, postala je zvezda koja se probila ulogom u filmu "Šerburski kišobrani". Uspela je da za kratko vreme postane najpoznatija glumica u Evropi koja je igrala u nekim od najznačajnih ostvarenja kao što je film "Lepotica dana," slavnog Bunjela, "Glad" u kojem joj je partner bio Dejvid Bouvi i mnogi drugi.

Dobitnica je mnogih nagrada, a posebno cenjena u Francuskoj gde je dobila čak dve Cezar nagrade. Bila je i član žirija filmskog festivala u Kanu.

Katrin Denev je rođena sa imenom Katrin Dorleak 22. oktobra 1943. godine u Parizu. Ćerka glumice i glumca, odlučila je da krene stopama svojih roditelja već sa 12 godina. Njeno prvo pojavljivanje na filmu je bilo kada je napunila 13 godina.

Život zvezde

Uloga koja ju je proslavila je definitivno ona koju je delila sa svojom sestrom, a u pitanju je romantičan film pod nazivom "Šerburski kišobrani" 1964. godine. U svojoj sledećoj ulozi, Denev je pokazala umeće i raznovrsnost. Neverovatno upečatljivo je dočarala seksualno isfrustriranu ženu koju je ludilo odvelo do toga da je postala ubica. Film "Repulsion" režirao je ozloglašeni Roman Polanski.

Sledeća rola joj je donela svetsku slavu. Denev je neverovatno i izgledala i odglumila nezadovoljnu domaćicu koja je iz dosade i radoznalosti postala prostitutka. Film "Lepotica dana" u režiji Lusa Bunjuela snimljen je 1967. godine, osvojio je i publiku i kritiku iako je za svoje vreme bio ekstremno eksplicitan.

Njene bezvremenska lepota donela joj još jednu laskavu titulu. Katrin Denev je 1970. godine postala zaštitno lice Šanel parfema. Takođe, njena fotografija je 1980. godine završila na poštanskim markicama Francuske.

Igrala je u više od 100 filmova. Pre petnestak godina ostvarila je niz uloga koje su joj donosile mnoge nagrade kap što su "Dancer in the Dark," "Indochine.," 8 Femmes"...

Privatan život

Njeni roditelji, kao i njena sestra Fransoa Dorleak,bili su glumci. Njih dve su zajedno zaigrale u filmu "The Young girls of Rocheford." Njena sestra je, 1967. godine, poginula u saobracajnoj nesreći, iste godine kada je film bio premijerno prikazan. O tom teškom periodu Katrin Denev retko govori kao i o ostalim delovima svog života.

Katrin Denev je imala vezu sa francuskim rediteljem Rožeom Vadimom, koji je režirao nekoliko ranih filmova sa njom, i otac je njenog sina Kristijana Vadima, rođenog 1963. godine.

Bila je udata za čuvenog engleskog modnog fotografa šezdesetih godina prošlog veka, Dejvida Bejlija od 1965. do 1972. godine. Takođe, Katrin Denev je imala strasnu vezu sa najšarmantnijih italijanskim glumcem, Marčelom Mastrojanijem, sa kojim je dobila ćerku Kjaru, rođenu 1972. godine. U jednom intervjuu, njihova ćerka je rekla da ih je najčešće viđala zajedno na filmskom setu i da je ta romansa bila turbulentna od samog početka.

Denev je još bila u vezi sa irskim snimateljem Hjuom Džonsonom kojeg je upoznala na snimanju filma "Glad", kao i sa francuskim televizijskim producentom Pjerom Leskurom.

Oba njena deteta su danas glumci sa kojima je nekoliko puta delila filmsko platno.

Šta je rekla u mini intervjuu

Katrin Denev uvek ima cigaretu u ruci. Kada jednu završi, odmah pripali drugu. Možda zato sada daje intervju na svojoj terasi u Parizu, bez obzira što vetar šiba sa svih strana.

- Ne uvlačim više, kaže poznata glumica, to je baš loše po zdravlje, objašnjava svoj porok. Takođe, ne bavi se sportom, a svoju formu održava baveći se svojom baštom i okružujući se sa unučićima.

- Pokušavam da ostanem zdrava, ali cigarete su jedino još nešto čega se nisam odrekla. Prijatelji mi govore da prekinem, što bi naravno morala, ali to nije ono što ja zovem savetom. To je činjenica! Dajte mi savet kako da ostavim cigarete bez patnje, e to bi bilo interesantno!

Denev je bila najveća muza poznatog francuskog modnog dizajnera, Iv Sen Lorena, a upoznala ga je na snimanju filma "Lepotica dana" 1966. godine, zato je danas teško zamisliti je u farmericama, koje nosi kada radi u bašti.

- Mislim da ako ste zauzeti nečim, ostaćete duže vitalni, čak i ako ste se umorili.

Napisala je jednu knjigu o svom životu i pokajala se.

- Nisam zainteresovana da otkrivam detalje o svom privatnom životu i da pričam o prošlosti, svojim burnim vezama i sl. Ja i dalje radim, i gledam u budućnost, to je ono o čemu želim da pričam. Volim da saznajem nove stvari, čitam nove knjige, izvor Stil.