Životne priče

Marina iz sela Ba svira frulu od devete godine: Čuva sprsku tradiciju, a talentom sve osvaja

Nekada je svaka kuća imala frulu i svog svirača. Danas je sve manje mladih koji se odlučuju da sviraju ovaj instrument, ali jedna mlada devojka prkosi statistici. Pravi čuvar srpske tradiciji sa samo šesnaest godina živi u selu Ba, Marina Stevanović od svoje devet godine zavolela drveni instrument od koga se i posle šest godina ne odvaja, pronoseći najlepše umilne zvuke srpske narodne pesme širom Srbije.

09.10.2021. - 12:00h
Osvaja talentom i lepotom
Osvaja talentom i lepotomfoto: Rina

"Frulu sam zavolela u trećem razredu osnovne škole kada kada sam se upisala na folklor, ti opijajući zvuci ovog drvenog instrumenta na časovima dok smo igrali, nisu mi izlazili iz glave, nekako sam se pronašla u svakom njenom tonu. Od tada sam krenula na časove i već sviram šest godina, i ne samo običnu frulicu već i dvojnice", rekla je Marina za RINU.

Da nije kao sve ostale devojke i da je ne krasi samo lepota već i talenat, pokazala je mnogo puta, ali onome u čemu se najbolje oseća jeste u igri i pesmi. Njan muzički talenat vrlo brzo su prepoznali profesori muzike.

"Na probama često zasvira frulu ali i dvojnice, prve tonove je odsvirala za pesme "Tri livade nigde lada nema, pa "Obraše se vinogradi gore kraj Topole", ali onu koju najčešće svira jeste "Jutros mi je ruža procvetala". Lepo je videti da neko tako mlad voli i poštuje tradiciju", kazao je njen učitelj Petar Lazić.

Ljiška mlada frulistkinja pohađa srednju muzičku školu "Marko Tajčević" u Lazarevcu, gde uči da svira flautu, ali frula je instrument kom se uvek rado vraća.

"Gde god da pođem frulu sa sobom nosim, od čega se ne odvajam, u čijim melodijama uživam, i osećam jednostavno kao da mi pripada. Ove godine pobedila sam na Saboru frulašu Prislonici, u kategoriji od 12-16 godina. Sav moj trud, učenje za mene najlepšeg imstrumenta isplatio se nakon šest godina kada sam pobedila na najprestižnijem takmičnjenu. Dosta toga sam na učila i od maestra na fruli Bore Dugića", dodaje Marina.

Iako mlada, ova Ljižanka zna šta želi, da i dalje pronosi tonove najlepših srpski pesama i tako čuva tradiciju i narodno stvaralaštvo, jer kako kaže "ko će a ko ne mi mladi".

Izvor: RINA