Životne priče

Bračni par iz Finske svake godine dolazi u Srbiju po lek: Ovde ćemo dolaziti dok smo živi, to smo se zakleli

Kako bi poboljšali zdravlje mnogi ne broje kilometre, ni potrošene pare. Multipla skleroza je bolest koja sve više uzima maha, a srpska banja smeštena u srcu Šumadije pokazala se kao izuzetno lečilište pa u nju već godinama unazad pristižu posetioci iz svih zemalja sveta. Ove jeseni u Atomsku banju u Gornjoj Trepči stigao je i bračni par iz Finske, a taj boravak u njihov kalendar upisan je crvenim slovima čitavih 26 godina.

06.10.2021. - 12:00h
Džafče sa suprugom u banju dolaze već 26 godina
Džafče sa suprugom u banju dolaze već 26 godinafoto: Rina

„Nikakav problem nam ne predstavlja tih 3500 kilometara koliko nas deli od Finske do Gornje Trepče. Ovo je za nas oaza zdravlja i iako smo mogli biti bilo gde na svetu, biramo ovo lekovito mesto. Prijaju nam voda, vazduh i jedno drugom smo dali zakletvu kao bračni drugovi da ćemo ovde dolaziti dok smo živi i zdravi i dok nam Bog da veka”, rekao je za RINU Džafče Sakib iz Finske.

Voda je blago radioaktivna, izvire iz dubine zemlje i pored uobičajenih minerala poput kalijuma, natrijuma, hlora i drugih, sadrži i veoma retke hemijske elemente cezijuma, rubudijuma, titana, urana i radijuma. Njane blagodeti osetili su mnogi na svojim zglobovima

„Ja sam sa 37. godina nosila pletene vunene duge čarape, vunu na ramenima, a zahvaljujući ovoj vodi, sada to više ne koristim”, rekla je Ruža Košanin iz Raške koja svake godine dolazi na terapiju u Atomsku banju.

Uprkos tome što je ova sezona banjskog turizma na izmaku, ova banja je puna svih 365 dana i uz poštovanje svih epidemioloških mera, ovde se može uživati tokom čitave godine.

Srpska oaza zdravlja, Atomska banja Gornja Trepča, koju je čuveni “Gardijan” uvrstio među deset najboljih banja u istočnoj Evropi, nalazi se na 130 kilometara od Beograda, na dvomeđi Čačka i Gornjeg Milanovca. U šumovitim predelima podno Vujna još davne 1890. godine pronađeni su izvori lekovite vode, jedinstvene u Evropi.

Izvor: RINA