Dramatičan beg filmske rediteljke iz Kabula: "Napuštam kuću, ostavljam auto, novac, sve što imam"

Sahra Karimi čekala je u redu skoro tri sata u pokušaju da podigne novac iz banke u Kabulu, u nedelju, kada je menadžer došao i rekao joj da ode, dok su u daljini odjekivali zvukovi pucnjave.

Sahra Karimi, foto: Profimedia
Sahra Karimi, foto: Profimedia
.

U tom momentu Karimi, avganistanska filmska rediteljka i prva žena na čelu državne Filmske Organizacije, odlučila je da izbavi sebe, svoju braću i rođake iz Avganistana, iako je znala da na aerodromu u Kabulu vlada haos.

U hotelu u Kijevu, u Ukrajini, Karimi je za Rojters ispričala kako je izgledalo njeno bekstvo, koje je uspela da izvede, kako je rekla, uz pomoć turske i ukrajinske vlade.

"Skupila sam porodicu. Napuštam kuću, ostavljam auto, ostavljam novac, ostavljam sve što imam", rekla je tridesetšestogodišnja režiserka. Bila je uznemirena zbog povratka talibanske vladavine, rekavši da će to ugroziti filmsku industriju i prava žena.

.

"Ne podržavaju umetnost, ne cene kulturu i nikada neće podržati ovakve stvari", rekla je Karimi i dodala da se oni plaše obrazovanih i nezavisnih žena. Kako je istakla, Talibani žele da žene budu "skrivene, nevidljive".

Rediteljka, čiji je film "Hava, Maryam, Ayesha" predstavljen na filmskom festivalu u Veneciji 2019. godine, objavila je video na Instagramu u kome se vidi kako trči ulicama Kabula, jer nije mogla da pronađe taksi kojim bi se iz banke vratila kući.

Karimi i njena porodica trebalo je da budu na letu kojim su evakuisani ukrajinski državljani, rekla je ona, ali zbog toga što se hiljade Avganistanaca slivalo na aerodrom u nadi da će pobeći, nisu mogli da se ukrcaju u taj avion.

"Trenutak kada smo propustili prvi avion bio je najtužniji trenutak u mom životu jer sam mislila: 'U redu, ne možemo više da idemo, ostajemo'", rekla je i dodala da je bila zabrinuta da će talibani ciljati njenu porodicu.

Želela je da njene nećake žive u zemlji u kojoj "vam daju slobodu, imate obrazovanje. Kao ljudsko biće trebalo bi da imate vrednost, ali prema talibanskim pravilima, u redu, živite, ali bedan život".

Društvenim medijima su ove nedelje kružile slike Avganistanaca koji jure prema američkom vojnom avionu i drže se za njegove delove.

"Mnogo ljudi je došlo na aerodrom i neki su samo grlili avion, želeli su da odu. Bili su tako beznadežni", rekla je Karimi.

Pošto je propustila prvi avion, Karimi se ponovo javila službenicima koji su joj pomagali. Rečeno joj je da se udalji od gomile, a nekoliko sati kasnije zvaničnici, čiji identitet nije otkrila, odveli su njenu porodicu na drugi deo aerodroma, odakle su se ukrcali na turski let za Ukrajinu.

Izvor: REUTERS / b92.net