Ubitstvo modnog gurua Đanija Versačea već 24 godine intrigira svet: Inspirisao ga Vorhol, njegove modele nosili Prins, Madona...

Od ubistva Đanija Versačea prošle su 24 godine. Hici iz pištolja su tog 15. jula 1997. prekinuli život slavnog kreatora, ali pitanje zbog čega je dizajner pet meseci pre 51. rođendana ubijen ostaje otvoreno.

Modni mag, foto: Profimedia
Modni mag, foto: Profimedia
.

Kobno jutro u Majamiju

Zbog čega je uopšte došlo do ubistva, pitali su se svi nakon vesti da je Kunanan usmrtio Đanija.

"Kobno jutro u Majamiju", "Ubijen Đani Versače" bili su vodeći naslovi u danima nakon ubistva.

Usledila je ubrzo i rekonstrukcija poslednjeg dana italijanskog dizajnera koja je pokazala da je Versače tog jutra otišao do svog omiljenog kafića gde je svakog dana pio kafu i uzimao novine.

A onda je prekršio rutinu. Nije popio espreso kao što je obično činio, uzeo je samo novi broj "Voga" i krenuo kući. Sam, bez telohranitelja, jer je Majami Bič smatrao svojim domom.

Na stepenicama ispred vile u ulici Oušn drajv 1116 pucao je u njega Endru Kunanan. U bermudama i tamnoj majici, sa izgledom običnog turiste prišao je Đaniju s leđa.

Čim se saznalo da je čuveni Versače ubijen, javnost je počela da vrši ogroman pritisak na policiju da počinioca što pre pronađe. Nije se čekalo dugo. Kunanan je osam dana nakon tragedije izvršio samoubistvo, pištoljem kojim je ubio Đanija.

Pokrenuta je ubrzo policijska istraga koja je trajala čak pet godina. Bezuspešno su traženi motivi zločina, koji do danas nisu razjašnjeni.

Istragu su pratili protivrečni detalji i teorije koje nisu dovele do konačnog odgovora.

Serijski ubica Kunanan bavio se prostitucijom i poznavao je Đanija

.

Endru Kunanan bio je nepoznat javnosti, ali ga je policija odlično poznavala. Pre ubistva Versačea ubio je četvoricu muškaraca. Za jednog od njih, arhitektu Dejvida Medsona, dokazano je da je bio Kunananov ljubavnik.

Podaci iz biografije Endrua Kunanana nisu prestajali da pune novinske stupce 1997. godine, a najviše se pisalo o tome da je serijski ubica bio muški žigolo. Otkriveno je da je "tom profesijom" počeo da se bavi kao srednjoškolac i da je često ucenjivao svoje mušterije.

Nakon obdukcije odbačene su sumnje da je ubica koji je imao 27 godina bolovao od side i da je crni niz pokrenula njegova osveta zbog neizlečive bolesti.

Ispostavilo se i da nije bio samo "Đanijev obožavalac" već da su se njih dvojica upoznali na jezeru Komo u Italiji, kao i da su se početkom devedesetih sreli u San Francisku.

Da li su se viđali i nakon toga, ostalo je misterija.

Jedini koji nije verovao da je Endru pucao bio je njegov otac koji je izjavio da je Kunanan odgojen u katoličkom duhu i da to nikada ne bi uradio.

Đani Versače ubijen zbog dugova italijanskoj mafiji?

Priču o ubistvu dizajnera dodatno je 2010. zakomplikovala knjiga "Metastaze" Đuzepea di Bele, bivšeg pripadnika Ndrandete, kriminalne organizacije iz Kalabrije, u kojoj se navodi da je Đani ubijen zbog dugova italijanskoj mafiji.

Kako dugogodišnji policijki doušnik piše, Đani je godinama sarađivao sa Paoom di Stefanom, mafijaškim bosom koji je preko modne kuće "Versače" prao ogromne sume novca.

Bela kaže i da je italijanska mafija ukrala pepeo kreatora kako bi njime ucenjivala Đanijeve naslednike.

I dok je italijanska policija tvrdila da je Đuzepe di Bela uvek iznosio tačne informacije, porodica dizajnera oštro je demantovala njegove reči i uzvratila tužbom.

Villa i dalje u centru pažnje

Ubistvo ne prestaje da se analizira, a vila Đanija Versačea ostaje primamljiva tema svetskih medija.

"Casa Casauina" je nakon brojnih aukcija i vlasnika pretvorena u hotel.

Porodica Versače je velelepno zdanje 2000. prodala Piteru Loftinu, nekadašnjem telekomunikacijskom mogulu koji je njen vlasnik bio do 2013, vilu je zatim kupila firma "Jordaš" koja se bavi proizvodnjom džinsa, prešla je potom u vlasništvo Viktorije i Dejvida Bekama, da bi danas bila na raspolaganju svima koji mogu da priušte boravak u njoj.

Donatela čuva uspomenu na brata

Iza Đanija Versačea ostao je neprolazni modni pečat, a njegova sestra Donatela Versače, kreativni direktor modne kuce "Versace", svih ovih godina uspešno nastavlja tamo gde je njen brat stao.

O modnom carstvu "Versače" vodi računa i brat Đanija Versačea, Santp Versače, predsednik i zamenik izvršnog direktora poznatog brenda (oženjen je Frančeskom di Stefano sa kojom ima Antonija, Ramonu i Frančesku).

A veliki deo Đanijevog bogatstva koje je pre njegove smrti iznosilo milijardu dolara, nasledila je i njegova sestričina Alegra.

Od Kalabrije do svetskog vrha

Da li će u godinama koje slede biti razjašnjeno ubistvo Đanija Versačea? S obzirom na to da interesovanje za konačnim odgovorom ne jenjava, možda priča o tragediji modnog maga koji je sa 10 godina u krojačkom salonu majke Frančeske kreirao svoj prvi model i dobije epilog.

Saznaće se tada zbog čega je ubijen modni mag iz Redja Kalabrije, najsiromašnijeg dela Italije, kog modni stručnjaci zovu genijem.

Đovani Đani Versače koji je sa 10 godina u krojačkom salonu majke Frančeske kreirao svoj prvi model, zaslužuje da ga tako zovu. Đani je od firme koju je sedamdesetih osnovao sa bratom došao je do svetskog vrha.

Inspirisan Endijem Vorholom postao je kralj dekadencije u modi. Osmislio je modni stil koji do danas ne gubi na estetici i originalnosti.

Bio je i kralj najboljih žurki u Holivudu na kojima su pevali Prins i Madona, ali i veoma privržen porodici.

Slučajno ili ne, Đani Versače je pre smrti priredio reviju na kojoj su modeli nosili krstove, a Naomi Kempbel iz pištolja ispalila nekoliko metaka.

Ono jedino što je pored metaka Endrua Kunanana uspelo da zaustavi njegov rad, bio je rak od kojeg je 1994. oboleo.

Dobio je bitku sa kancerom, ali od mecima nije mogao da umakne.

Izvor: stil