Životne priče

Od pevačice do prodavačice: "Kad sve ovo prođe, planiram da se vratim pevanju, ali i da zadržim posao u prodavnici"

Tokom svih ovih meseci bilo je mnogo govora o tome kako i od čega žive muzičari u vreme epidemije, a kako kažu, nisu ih mimoišli ni loši komentari, koji su ih poprilično zaboleli.

03.06.2021. - 12:00h
Ljubica
Ljubicafoto: rina

Posao muzičara bio je jedan od najugroženijih tokom pandemije koronavirusa. Ljubica Krsmanović bavi se pevanjem već 18 godina, a prethodnih 14 meseci bilo je veoma teško, jer su ona i njene kolege iz benda morali da otkažu sve dogovorene nastupe. Međutim, ovi muzičiri nisu očajavali, već su za vreme epidemije našli nove poslove i tako sebi i svojim porodicama obezbedili egzistenciju. Kad se na njenom mikrofonu počela skupljati prašina, ona ga je zamenila. Prvo je prošle godine radila kao bebisiterka, zatim brala maline i sada je našla posao u prehrambenoj prodavnici.

"Prošle godine bilo je jako teško, bilo je mnogo dilema i razmišljanja duboko u noć – kako i šta dalje. Kada je prvobitni šok prošao i kad sam se pomirila sa činjenicom da od nastupa dugo neće biti ništa, odlučila sam da okrenem drugi list. Naučila sam i ranije da budem borac, pa tako ni ovaj put nisam odustala i čekala pomoć", rekla je Ljubica za Rinu.

Pronašla je posao, ali ni to nije bilo toliko lako, jer je morala da se izbori i sa mnogim predrasudama koje su vezane upravo za žene koje se bave pevanjem.

"Između redova sam mogla da shvatim da ne žele da zaposle pevačicu, ne znam iz kojih razloga, ali svakako to su predrasude koje nas prate. Međutim, svojim radom dokazala sam da tome svakako nema mesta. Kad sve ovo prođe, planiram da se vratim pevanju, ali i da zadržim posao u prodavnici", kaže Ljubica.

"Bilo je onih koji su se radovali našoj muci. Često smo čuli da idemo da uzmemo lopatu i da kopamo, a niko ne zna koliko zapravo truda i vremena smo ulagali da bi postali muzičari. Nije to baš tako lako kako nekome možda izgleda. Bilo je i onih koji su nam pružili podršku i to naravno nikad nećemo zaboraviti", rekao je pevač Mladen Cvetković.

Finansijski gubici koje su pretrpeli izuzetno su veliki jer su u doba epidemije morali da otkažu preko 100 veselja. Ipak, sa uzdignutom glavom i muški čalnovi Stop benda iz Gornjeg Milanovca pronašli su posao. Sada se ipak nadaju da će se konačno vratiti normalan život, u kome je provod uz muziku bio naša realnost.

Izvor: Rina