Predstavnik Norveške na Evroviziji ima Turetov sindrom, bio je žrtva vršnjačkog nasilja, a nadimak Tiks (tikovi) dobio je u školi

Ovogodišnji evrovizijski predstavnik Norveške Tiks, odlučio je da ovo muzičko takmičenje iskoristi kao mesto, gde bi se pričalo o različitosti, prihvatanju i razumevanju jedni drugih.

Tix, foto: Profimedia
Tix, foto: Profimedia
.

"Za mene, Evrosong ne predstavlja takmičenje, posebno ne ove godine. Ovo je najveće mesto na kojem možemo govoriti o različitosti i prihvatanju", ističe predstavnik Norveške.

Njegov nadimak "Tiks", odnosno, njegovo scensko ime, izvedeno je iz ličnog neurorazvojnog poremećaja, koji se naziva Turetov sindrom. Jedna od glavnih karakteristika ovog sindroma je pojava višestrukih motoričkih tikova i najmanje jednog vokalnog tika.

Tokom svog evrovizijskog nastupa, Tiks je skinuo naočare i tako pokazao svoju "različitost" na sceni. Naime, Tiks ima Turetov sindrom i Opsesivno-kompulsivni sindrom, pa mu teško pada da se odvoji od svojih naočara. Shodno ovome, mladi pevač ističe:

"Ovo je bila jedna od najtežih stvari koju sam uradio".

Tiks, čije je pravo ime Andreas Haukeland, dobio je svoj nadimak (Tikovi) još u školi upravo zbog svojih tikova koji su izazvani sindromima sa kojima mora da se bori čitavog života.

Evrovizijska pesma Norveške, prema rečima Tiksa, govori o tome kako je teško osećati se "neadekvatan, kao da ne pripadaš ovom svetu".

Shodno tome, tematika pesme "Pali anđeo", predstavlja lično iskustvo o vršnjačkom nasilju, ali i o psihičkim problemima sa kojima se suočavao i koje je podelio u intervjuu za poznatu norvešku medijsku kuću - NRK.

Tik ističe da ova godina predstavlja pravo vreme za širenje svesti o različitosti i prihvatanju jedni drugih. Norveški predstavnik se nada da će njegovo muzičko stvaralaštvo imati veliki uticaj na ljude širom sveta, koji se nose sa istim, ili, pak sličnim problemima.

"Jednom kada prihvatite sebe, spoznaćete pravu sreću. Turetov sindrom je, ujedno, blagoslov i kletva. Međutim, ja ga više posmatram kao blagoslov, jer sam, zahvaljujući njemu, uvideo svoj potencijal u muzici", priča Tiks.

Na kraju, pevač iz Norveške ističe da je i pored Turetovog sindroma, koji je znatno uticao na njegov život, on uspeo da ostvari svoje životne ciljeve i unapredi muzičku karijeru.

Izvor: BBC, B92.net