Životne priče

Jedan od poslednjih intervjua Feđe Stojanovića: Ne daj bože da se razbolim, teško da bi mogao sa mojom penzijom da prođem lagano

Juče je preminuo istaknuti glumac Feđa Stojanović, a jedan od poslednjih intervjua dao je za Exploziv.  Govorio je o svojim kolegama umetnicima i teškom životu koji ih čeka kada odu u penziju. 

06.05.2021. - 09:35h
Feđa Stojanović
Feđa Stojanovićfoto: Prva

"Danas imate fantastične glumce za koje ja znam da bukvalno nemaju hleba da jedu. I to je sramota", rekao je Stojanović, govoreći o primanjima umetnika.

"Mi nismo interesantni ovom društvu. Oni nas ne shvataju ozbiljno. Pa čak i ti talentovani ljudi koji su doživeli te tužne priče, to se njih ništa ne tiče."

Samostalni umetnici koji poslednjih godina odlaze u penziju žive na ivici bede. Zbog niskih osnovica za doprinose, a koje su smanjene 2006. godine, a koje im uplaćuju gradske vlasti. Penzioni čekovi nekih vajara, slikara... retko prelaze 30.000 dinara, a neki dobijaju tek nešto više od 10.000 mesečno.

"Kad bi se sve svelo, ne daj bože da se razbolim, jer sam već u godinama i kad mogu da mislim na te neke dramatične stvari, teško da bi mogao sa mojom penzijom da prođem tako lagano."

Sve što je želeo, jeste pristojan život.

"Ja nisam nikad imao neku želju da budem poznat, niti neke želje da budem basnoslovno bogat, ja sam samo imao želju da živim pristojno. Ma koliko ta želja bila minorna, ona je neki pojas za spasavanje. Ako nemate taj posao, vi ćete da se udavite."

To je dočarao i rečima Cice Perovića.

"Recimo, ja nikako da zaboravim Slobodana Perovića, jednog od naših najvećih glumaca, koji je meni jednom rekao: 'Meni kad zvoni neko, ja ne otvaram vrata. Zato što se bojim da su to inkasanti da moram da platim kiriju ili struju'".

Kroz smeh je zaključio:

"Šta bih ja imao da živim negde u Americi, ili nekog drugoj ozbiljnoj evrospskoj zemlji sa ovim svime što sam uradio u životu i šta sam sve snimio, verovatno bi ovde sad bili pored nekog velikog bazena i gledali bi u more."