Životne priče

Ovogodišnja oskarovka živela je nomadskim životom, skrasila se s poznatim rediteljem: Uzela je venčani prsten njegove bivše žene

Frensis Mekdormand (63) je jedna od najboljih karakternih glumaca i to ne kažemo samo zato što je osvojila Oskara, već što to zaista ona jeste

01.05.2021. - 12:00h
Frensis Mekdormand
Frensis Mekdormandfoto: Profimedia

Frensis Mekdormand (63),  je vešta u konstruisanju trodimenzionalnih likova u svojim ulogama, što je čini jednom od najboljih karakternih glumica.

Frensis je jedna od troje usvojene dece kanadskog para Vernon i Norin Mekdormand. Rođena je 23. juna 1957. godine u Čikagu, a roditelji su je usvojili kada je imala godinu i po dana.

Detinjstvo je provela putujući iz grada u grad, od Džordžije, Kentakija i Tenesija, prateći oca koji je bio pastor crkve Hristovi učenici.

Budući da se često selila, Frensis zna šta je nomadski život, te verujemo da joj je to iskustvo pomoglo da gradi lik u filmu "Zemlja nomada."

Kada je napunila 8 godina, porodica se konačno nastanjuje u Pensilvaniji. Frensis je obožavala engleski jezik, a veliku pažnju poklanja Šekspirovim delima, koje bira kao deo nastavnog plana u srednjoj školi.

Tokom srednje škole, uviđa da je njen talenat gluma, te zbog toga upisuje studije pozorišta u zapadnoj Virdžiniji, gde stiče diplomu 1979. godine, a zatim nastavlja da studira na Jel Univerzitetu, gde dobija diplomu magistra.

Kada je završila sa učenjem, odlučuje se da započne profesionalnu karijeru, te kreće za Njujork.

1985. godine, prijavljuje se za ulogu u filmu "Krvavo jednostavno", braće Koen.

Tu upoznaje svog budućeg supruga, jednog od braće Koen - Džoela za kojeg se udala neposredno pre izlaska pomenutog filma.

Film se snimao u gradu Ostinu u Teksasu, a Frensis, koja je veliki "knjiški moljac", na set je ponela samo jednu knjigu koju je pročitala odmah, pa je pitala Džoela može li da joj nešto preporuči i pozajmi, na šta joj je on doneo celu kutiju knjiga.

"Pitala sam ga s kojom da krenem, a on mi je rekao da prvo pročitam 'Poštar uvek zvoni dvaput'", ispričala je u intervjuu za The Daily Beast.

"Zatim sam ga jedne večeri pozvala kod sebe da razgovaramo o knjizi, na šta je on odmah pristao. Tako je sve krenulo i mogu reći da me zaveo književnošću."

Godinu dana kasnije, 1984, par se venčao, a Frensis nije bila tipična mlada. Naime, njen venčani prsten pripadao je Džoelovoj bivšoj ženi, od koje se razveo krajem sedamdesetih, a glumici to navodno nije smetalo jer je "praktična i ne voli da baca stvari".

Par je godinama bio u braku bez dece, sve dok 1995. godine nisu odlučili da usvoje dečaka iz Paragvaja. Pedro Mekdormand Koen danas je 21-godišnji lični trener.

A sem što su u srećnom braku duže od većine holivudskih parova, Frensis i Džoel pobijaju i predrasude o tome da parovi nikada ne bi trebali da rade zajedno. Njih dvoje do sada su sarađivali na mnogo filmova, a ona tvrdi da je upravo to i razlog njihove dugovečnosti.

Izvor: stil