Nura je prva arapska astronautkinja

Nura al-Matruši je nova astronautkinja u programu Svemirskog centra Mohamed bin Rašid iz Ujedinjenih Arapskih Emirata. Na taj način ona je ušla u istoriju, kao prva arapska astronautkinja.

Ilustracija, foto: Vadim Sadovski / Shutterstock
Ilustracija, foto: Vadim Sadovski / Shutterstock
.

Vest je na Tviteru (Twitter) objavio potpredsednik UAE i premijer, šeik Mohammed bin Rašid al Maktum.

Pored nje, među više od 4.000 kandidata, izabran je i Mohamed al-Mula, saopštio je vladar Dubaija. On je naveo da će njih dvoje za buduća istraživanja svemira trenirati sa Nasom.

.

"Nacija mi je danas pružila nezaboravne trenutke. Cilj mi je da naporno radim na scenarijima istorijskih trenutaka i dostignuća koja će se zauvek urezati u sećanje našeg naroda. Zahvaljujem našem rukovodstvu i timu programa astronauta UAE. Pripreme i rad počinju sada", napisala je Nura al-Matroši na Tviteru.

Ona je rođena 1993. godine i diplomirala je mašinstvo na Univerzitetu Ujedinjenih Arapskih Emirata, navodi se u video-materijalu svemirskog centra MBR.

Radi kao inženjerka u Nacionalnoj kompaniji Petroleum konstrakšen. Njena strastvena želja za ispitivanje svemira započela je u mladosti, jer je uživala odlazeći na događaje s tom tematikom.

Njen kolega Al-Mula rođen je 1988. godine, a radi kao pilot policije Dubaija, gde je ujedno i šef njihovog sektora za obuku, prenosi CNN.

Izvor: superzena.b92.net / klix