Životne priče

Zvali su je naslednicom Merilin Monro, od oca je nasledila BIPOLARNI POREMEĆAJ, a danas je zbog FILERA na licu NEPREPOZNATLJIVA!

Kim Novak najpoznatija je po ulozi u trileru "Vrtoglavica" (Vertigo) Alfreda Hičkoka, a u knjizi "Kim Novak: Her Art and Life", koju je nedavno objavila, progovorila je o borbi sa bipolarnim poremećajem.

08.04.2021. - 12:00h
Kim Novak
Kim Novakfoto: Profimedia

Kim Novak (88) jedna je od najvećih filmskih zvezda 50-ih godina i nosila je laskavu titulu naslednice Merilin Monro, a objavila je knjigu u kojoj je progovorila o seksualnom zlostavljanju i svojoj bolesti.

Bila je poznata kao jedna od tri Hičkokove plavuše. Ostale dve su bile Eva Mari Sejnt i Tipi Hedren.

Bila je seks simbol i glumila je sa mnogim poznatim glumcima među kojima su Džejms Stjuart, Kirk Daglas, Džek Lemon, Elizabet Tejlor i Din Martin.

Kim Novak, koja je plastičnim operacijama uništila svoju lepotu, u knjizi "Kim Novak: Her Art and Life" progovorila je o tome kako je bila žrtva seksualnog zlostavljanja, ali i otkrila da se borila sa bipolarnim poremećajem.

"Bolest sam nasledila od oca, a silovanje koje sam preživela je samo povećalo patnju. Dugo sam u sebi osećala podvojenost, ali mislila sam da sam jednostavno takva, da se to ne može popraviti. Tek kada su mi krajem 70-ih postavili dijagnozu, shvatila sam da nisam jedina. Shvatila sam zašto sam jedan dan izuzetno ushićena, dok drugi dan ne mogu da se smirim od tuge. Bilo mi je teško jer nisam znala da imam bipolarni poremećaj. Nisam ni znala šta je to. A verujte mi, bipolarnost nije nimalo lagana. Kada oko sebe imate ljude koji veruju u vas, onda je savršeno, jer mislite da možete sve. Ali, ja sam najčešće bila okružena ljudima koji nisu verovali u mene. Prvi od njih je bio moj otac. Mislio je da ništa ne vredim i to mi je često govorio. Posle sam shvatila i da je on bio psihički bolestan, gotovo uvek u depresivnom raspoloženju, pa ga ne mogu kriviti za takvo ponašanje, ali izuzetno je bolelo što čak ni najbliži ne veruju u mene. I sa svakim negativnim komentarom ja bih sve više sumnjala u sebe, a uz bipolarnost to me je odvlačilo u depresiju", napisala je Kim.

Kim je odlučila da se povuče iz Holivuda 1991. godine nakon snimanja filma "Liebestraum".

"Ne nedostaje mi toliko gluma koliko se ponekad osećam krivom što sam propustila priliku da kao slavna glumica dobijem bolje uloge. Znam da zvuči čudno, ali nekako osećam kao da sam ostala dužna svetu, da nisam pokazala sve što znam", požalila se Kim.

Kim Novak 2015.
Kim Novak 2015.foto: Profimedia

Sreću je pronašla u slikanju i počela je javno da govori o bipolarnom poremećaju, kako bi skrenua pažnju na to oboljenje.

Glumica je imala brojne plastične operacije zbog kojih ju je ismevao Donald Tramp 2014. godine tokom dodele Oskara. On je tada napisao kako bi glumica trebalo da tuži svog plastičnog hirurga. Tada su se uključili i drugi koji su se osvrnuli na to da njeno lice izgleda neprirodno.

Nakon tih komentara, Novak se obračunala sa Trampom.

Kim Novak 2013. godine
Kim Novak 2013. godinefoto: Profimedia"Neću poricati da sam koristila filere za lice. Po mom mišljenju, osoba ima pravo da izgleda najbolje što može, a ja se bolje osećam kad dobro izgledam. Mislila sam, možda je Holivud sada spreman da me prihvati, ali nisam bila spremna na tolike negativne reakcije i to me je slomilo. Neću se više suzdržavati i pustiti te nasilnike da govore protiv mene. Ne možemo da dopustimo da ljudi utiču na naše živote. Danima nisam izlazila iz kuće. Ti komentari pogodili su me kao što bi povredili decu i tinejdžere", napisala je u pismu Kim Novak.

Glumica ima dva braka iza sebe. Šezdesetih godina bila je u braku sa Ričardom Džonsonom koji je trajao samo godinu dana. Sa Robertom Malojem bila je u braku od 1976. godine, pa sve do novembra 2020. kada je on preminuo.

Izvor: Superžena