POTRESNO! Rekli su im da su seksualno zlostavljane zbog odeće, pokazale su šta su nosile

Kada žrtvu seksualnog uznemiravanja ili napastvovanja pitaju šta je nosila od odeće tada, pitanjem se implicira da je žrtva odgovorna za napad i da je mogla da ga spreči a teret i odgovornost se prebacuje na žrtvu sa napadača.

žena, foto: Profimedia
žena, foto: Profimedia
.

Kako bi se izborile sa ovom predrasudom i mitom da je seksualno zlostavljanje moglo da bude sprečeno od strane žrtve, jedna izložba pokazala je šta su u trenutku zlostavljanja žrtve imale na sebi.

Izložba je koncipirana tako da se uz izloženu odeću žrtve, nalazi i citat od dve-tri rečenice svake od njih. Prenosimo vam deo ove potresne izložbe.

.

"Pantalone i majicu. Trebalo je tog dana da održim prezentaciju na času komunikacije. Skinuli su mi odeću u bolnici, tokom pregleda, posle silovanja. Ne znam šta se desilo sa tom odećom".

"Moju matursku haljinu. Ne znam da li treba još nešto da objasnim".

“Kada se to desilo, nisam išla na posao nekoliko dana. Kada sam došla i rekla šefu sve, postavila mi je to pitanje. Rekla sam - sportsku majicu i džins, šta ti nosiš na košarkašku utakmicu? Izašla sam i nisam se nikada više vratila na posao".

“Kupaći kostim. Bili smo na reci ceo dan, vozili kanu. Smejali smo se, bilo je lepo. Onda su došli do mog šatora dok sam se presvlačila".

“Letnju haljinicu. Mesecima kasnije, moja mama bi stajala kod mog ormana i žalila se kako ne nosim uopšte moje haljinice. Imala sam 6 godina".

Ova izložba je prvi put postavljena u Americi pre pet godina. Od tada, izložba pod nazivom "What were you wearing" "putuje" od jednog do drugog Univerziteta i studentskog kampa. Uticala je puno na otvaranje razgovora na ovu temu, piše b92.net.