Biljana je rasplakala Srbiju kao Dara: Devet članova njene porodice stradalo je u Jasenovcu

Iz porodice Radovana Čekića, oca Biljane Čekić koja tumači malu Daru u filmu "Dara iz Jasenovca", čak devet članova nije se vratilo iz Jasenovca.

Biljana kao Dara iz Jasenovca, foto: Profimedia / Courtesy Everett Collection
Biljana kao Dara iz Jasenovca, foto: Profimedia / Courtesy Everett Collection
.

Zbog toga mu je drago što je njegova ćerka Biljana u glavnoj ulozi filma, piše Blic.rs

Trinaestogodišnjoj Biljani Čekić, koja je maestralno odigrala ulogu Dare, porodica je najveća podrška.

Njen otac Radovan ispričao je da je i njihova porodica osetila strahote rata. Njegova baka sa još devetoro rođaka bila je u koloni za Jasenovac. Ona je preživela, ostali nisu.

- Zbog toga mi je drago što je film snimljen, i što je moja ćerka Biljana iznela glavnu ulogu - rekao je Radovan Čekić za RTS.

Biljana Čekić živi u selu Sreflije, deset kilometara od Kozarske Dubice. Ide u osmi razred, živi sa ocem, bratom, starijom sestrom, bakom i dedom. Za ulogu je izabrana među 2.000 mališana.

- Nastavnica nam je podelila papire na kojima je pisalo ako želimo da se prijavimo na audiciju, i ja sam se odlučila prijaviti, i onda su me zvali na uže krugove, i na kraju su mi rekli da sam dobila ulogu - rekla je Biljana, koja je dodala i da je ulogu želela više od svega.

Biljana kaže da je na snimanju bilo naporno, da se snimalo se i noću, ali da nikada neće zaboraviti magiju seta, glume i pripreme pre snimanja.

Naredne godine upisuje deveti razred. O tome koju srednju školu će upisati, još razmišlja. Ali ne i o fakultetu.

- Fakultet dramskih umetnosti ću definitivno upisati - rešena je Biljana.

Radnja filma "Dara iz Jasenovca" dešava se tokom Drugog svetskog rata, u periodu posle hrvatsko- nemačke ofanzive na Kozari, kada lokalno stanovništvo završava u koncentracionim logorima. Među njima je i desetogodišnja Dara sa svojom majkom i dva brata. O sudbini oca ne znaju ništa. Užas koji će preživeti preko Jasenovca do logora Stara Gradiška učiniće da Dara odraste preko noći. Darinu majku i starijeg brata ubijaju, a smisao njenog života postaje da sačuva život mlađeg brata.

Mnoga deca iz logora Stara Gradiška odvođena su u domove širom Nezavisne Države Hrvatske ili smeštana po porodicama, ali je veliki broj dece ubijen ili preminuo od posledica izuzetno teških uslova života u logoru. Darina sudbina je sudbina jednog deteta Kozare i kroz nju je ispričana sudbina dece Jasenovca.

Izvor: rts. rs / blic.rs