Porodica Mire Hercog bila je žrtva Holokausta: Tešku sudbinu okupatora izbegao samo njen otac Franjo

Sećanje na žrtve Holokausta za porodicu Hercog iz Čačka ne obeležava se samo 27.januara. Svaki dan budi rane koje su možda zarasle, ali ožiljci svakako ostaju - zauvek. Dr Mira Hercog u tom ratnom vihoru i od ruke okupatora izgubila je članove porodice, a sećanja na njih ne blede ni danas, decenijama nakon holokausta.

Mira Hercog, foto: Rina
Mira Hercog, foto: Rina
.

„Teško mi je da govorim o tome.Boli. Stradao je moj ujak, stric, tetka, njihova deca. Sve ih je odneo ratni vihor”, priča Mira za RINU.

Iako je jevrejska zajednica brinula o svojim članovima, bila je nemoćna pred naletom genocida. Familija Hercog tada nastanjena u Zrenjaninu podnela je nalet neprijetelja. Sreća je pogledala samo Mirinog oca Franju Hercoga, koga je Drugi svetski rat zatekao u Zagrebu, koa mladi student medicine u Zgrebu i vrsan sportista, uspeo j e da se izbavi iz kandži nacista.

„Rat ga je nosio. Bio je mlad još uvek. U punoj snazi, bežao je iz Hrvatske , uspeo je da izvuče živu glavu. Jedini koji je utekao nacistima. Jedno je pamtiti, drugo ne zaboraviti. Moramo generacije da učimo o onome što se dešavalo i da je nacizam pokušaj uništenja jednog naroda” , poručuje Mira.

Narodi ne nastaju kada izgube ratove i teritorije. Oni nestaju kada izgube svest o sebi, indetitet i sistem vrednosti. Jevrejska porodica Hercog sačuvala je sebe i svetlim očima gleda u budućnost.

Izvor: RINA