Životne priče

Mira Furlan ostavila je neizbrisiv trag u Jugoslaviji, a Amerika je zavolela posle samo jedne uloge

Mira Furlan, jedna od najlepših glumica iz bivše Jugoslavije, napustila nas je u 65. godini. Pamtićemo je po ulogama u filmovima "Otac na službenom putu", "Lepota poroka", "Kiklop... U Sjedinjenim Državama je poznata po ulozi Delen u televizijskoj naučno- fantastičnoj seriji "Vavilon 5" i po ulozi Danijel Ruso, u seriji "Izgubljeni".

22.01.2021. - 08:54h
Mira Furlan
Mira Furlanfoto: Profimedia

U SFRJ je važila za poznatu glumicu, koju je publika upoznala kroz brojne uloge u domaćim filmovima, a ujedno je bila i članica "Hrvatskog narodnog kazališta".

Početkom devedesetih, u vreme kada je mržnja između Srba i Hrvata bila sve veća, Mira Furlan je bila meta predrasuda i pretežno negativnih komentara, zbog veze sa Goranom Gajićem, danas njenim suprugom. Usledio je otkaz u "Kazalištu", oduzet joj je stan koji je nasledila od bake, koji je tek nedavno uspela da vrati u svoj posed. Kako bi izbegli veće probleme, Mira i Goran su emigrirali u Ameriku. Glumica je u početku bila prinuđena da radi kao konobarica, ali je veoma brzo uspela da nastavi sa glumom.

Kao članica Hrvatskog narodnog pozorišta igrala u mnogim filmovima. Jedan od njih je bio i "Otac na službenom putu" (1985) Emira Kusturice, koji je osvojio Zlatnu palmu na Kanskom filmskom festivalu. Osamdesetih godina kratko je nastupala za rok-bend La Cinema.

Zapamćene su uloge u filmovima "Kiklop" (1982) Antuna Vrdoljaka, "U raljama života" (1984) i "Za sreću je potrebno troje" (1986) Rajka Grlića i u filmu "Lepota poroka" (1986) Živka Nikolića.

Krajem 1991. godine Mira Furlan i njen suprug emigrirali su iz SFRJ kako bi izbegli političke pritiske i etničke tenzije koji su ih pratili zbog krize u kojoj se bivša država nalazila.

Godine 2002. vratila se posle 11 godina u Hrvatsku da bi igrala glavnu ulogu u predstavi Radeta Šerbedžije.

Suprug, filmski reditelj Goran Gajić koji je, između ostalog, režirao i Sofoklovu Antigonu. Režirao je i epizodu Babilona 5 u kojoj je Furlanova glumila.

U poslednje vreme glumila je i u srpskim filmovima i serijama (Diši duboko, Turneja i Vratiće se rode).

U Los Anđelesu snimila je muzički album "Songs From Movies That Have Never Been Made" (Pesme iz filmova koji nikad nisu snimljeni).

U SAD je igrala lik Danijele Ruso u ABC-ovoj televizijskoj seriji "Izgubljeni", kao i u seriji "Vavilon 5".

Povremeno je pisala kolumnu u splitskom magazinu Feral tribjun.

Legendarna jugoslovenska glumica Mira Furlan umrla je u 65. godini, objavljeno je na njenom zvaničnom Tviter nalogu.

Izvor: b92.net / alo