Posvećenost i opsesija vodile su ga u smrt: Bio je opsednut likom Džokera

Svako iskreno bavljenje nekom profesijom "košta", uzima danak i ostavlja posledice. Ništa drugačije nije ni sa glumom, naprotiv.

Hit Ledžer, foto: Profimedia
Hit Ledžer, foto: Profimedia
.

Glumci često vole da kažu da je njihova profesija jedna velika istina i da ukoliko publika prepozna laž onda nema magije. Međutim, da bi publika poverovala u ono što vidi i čuje i da bi se izgradilo međusobno poverenje, neophodno je da se glumac poistoveti sa likom koji gradi, a to mogu samo najbolji.

Jedan od takvih bio je upravo Hit Ledžer. Uprkos činjenici da je umro jako mlad, sa svega 28 godina, i da nije dostigao svoj puni potencijal, iza sebe je ostavio dovoljno da je u mnogim srcima i dalje jedan od omiljenih glumaca. Tome je doprinela pre svega njegova posvećenost glumi i način na koji je gradio uloge.

Ledžer je bio jedan od onih koji se glumi davao ceo. Potpuno bi se posvećivao ulozi koju je spremao do to mere da je praktično živeo kroz taj lik. Trudio se da mu svaka uloga bude drugačija od prethodne, a svaki lik jedinstven i specifičan. Bilo mu je lako da iznova i iznova ulazi u "novu kožu", a vrhunac transformacije doživeo je kroz ulogu Džokera, koja ga je na kraju koštala života.

.

Koliko je bio posvećen govori podatak da je spremajući se za film "Mračni vitez", šest nedelja proveo zaključan u hotelu kako bi izbrusio Džokerov glas i u njemu pronašao srž njegovog lika.

"Zatvarao se u hotelsku sobu i tamo je provodio nedelje. Bio je opsednut likom Džokera. To je bilo tipično za Hita", rekao je jednom prilikom glumčev otac. I sam Ledžer je za medije izjavio da se plaši uloge, ali da hoće da je učini drugačijom.

"Sedeo sam u hotelskoj sobi u Londonu mesec dana, zaključao sam se i pisao dnevnik dok sam eksperimentisao sa glasovima. Bilo mi je važno da nađem originalan glas i način na koji se smejem. Zavirio sam u realnost psihopate, nekoga ko ima vrlo malu ili nikakvu svest o svojim delima. On je apsolutni sociopata, klovn koji je hladnokrvni masovni ubica, a reditelj mi je dao svu slobodu. To je zabavno, jer nema granica za to šta Džoker može da uradi ili kaže. Ničega se ne plaši i sve je velika šala”, izjavio je glumac svega nekoliko meseci pred smrt.

Dokaze za to nudi i dokumentarac "Heath Ledger: Too Young To Die" koji je između ostalog otkrio i dnevnik koji je Ledžer vodio dok je pripremao ulogu za film "Mračni vitez". U dokumentarcu su prikazane beleške, crteži, fotografije, ali se u njemu otkrilo i to da je Ledžer inspiraciju za Džokera pronalazio u u liku Malkolma Makdauela iz "Paklene pomorandže". Pri kraju filma pojavljuje se njegova slika u kostimu Džokera, a preko nje je markerom napisano "Zbogom".

Nekoliko meseci pre smrti, u intervjuu za Njujork tajms, glumac je izjavio da je pod velikim stresom i da je imao problema sa spavanjem dok je spremao ulogu Džokera. Govorilo se da je imao problema sa narkoticima i alkoholom zbog čega ga je navodno i ostavila glumica Mišel Vilijams. U januaru 2008. godine pronađen je mrtav u svom krevetu u stanu u Njujorku. Ležao je nag, a pored njega su se nalazili lekovi.

.

"Mračni vitez" objavljen je nekoliko meseci nakon glumčeve smrti, a za ulogu Džokera posthumno je dobio Oskara.

Umro je mlad, ali je pored sjajnih uloga iza sebe ostavio uvid u to kako izgleda život koji je neraskidivo vezan za umetnost.

Izvor: stil / Ekspres.net