Životne priče

Uspeli smo još jednom i pokazali da ujedinjeni možemo sve! Minja je dobila svoju šansu - skupljen je novac za njeno lečenje u SAD!

Još jednom smo pokazali da udruženi možemo da pobedimo! Novac za lečenje malene Minje Matić iz Kragujevca konačno je sakupljen i ova divna devojčica konačno može da pakuje kofee za Ameriku. Minja, baš kao Sofija i Anika boluje od spinalne mišićne atrofije, a za lečenje je trebalo skupiti 2,4 miliona dolara. 

09.12.2020. - 20:15h
Minja je dobila svoju šansu!
Minja je dobila svoju šansu!foto: Printscreen/PrvaTV

Preslatka Minja još jedna je beba u našoj zemlji čiju smo bitku zajedno bili i mesecima gledali njene nasmejane oči koje nisu želele da se predaju ni u jednoj sekundi, uprkos teškoj bolesti.

- Stigao je konačno i taj dan, taj sat, taj momenat kada želimo da vam svima kažemo hvala. Uspeli smo! Sredstva su prikupljena za Minjinu budućnost. Divni ljudi širom, možemo reći planete, hvala za sve. Dokazali smo da možemo. Minja je uspela da ujedini srca svih vas, a rezultat je naš zajednički uspeh. Pre svega želimo, kao roditelji naše Minje, da se obratimo svima vama i da vam kažemo hvala. Hvala za svaki SMS, hvala za svaku uplatu, za svaki bazar, svaku licitaciju, svaku postavljenu kutiju, svaki vid angažovanja, od deljenja postova, pričanja o Minji, pravljenja paketića za bazare, snimljenih video poziva za slanje SMS-a - stoji u emotivnoj objavi Minjinih roditelja na Fejsbuk stranici Za Minjinu šansu.

Kako su naveli, rečima ne mogu da opišu neizmernu radost.

- Spasili ste jedan život! Radujte se ljudi, budite ponosni, još jednom ste dokazali da zajedno možemo sve! Minja vam svima šalje puno poljubaca, a uskoro i onaj najjači zagrljaj - poručili su presrećni roditelji.

Pomogli pevači, sportisti
Svi apeli za pomoć urodili su plodom, ujedinivši celu zemlju da pomogne Minji na putu do leka koji se uzima jednom u životu. Veliki doprinos tome da se novac što pre sakupi dali su i sportisti i pevači. 

Pevačica Marija Šerifović održala je humanitarni koncert, a za tri sata pristiglo je 100.000 SMS poruka za Minju.

Minja je umiljata i nežna devojčica. Rodila se 6. oktobra prošle godine. Tokom prva tri meseca lepo je napredovala. Niko nije mogao da nasluti da će nešto krenuti po zlu. Roditelji su primetili da Minja postepeno prestaje da pomera noge i ruke, otežano diše, slabije jede. Odmah su potražili pomoć. Ispostavilo se, na žalost, da se radi o retkoj i izuzetno teškoj neuromišićnoj bolesti - spinalna mišićna atrofija, tip 1.

Bolest je vezana za mutaciju gena i manifestuje se gubitkom osnovnih životnih funkcija, kao što su hodanje, varenje hrane, gutanje i disanje. Ne utiče na mozak i kognitivne funkcije. Sa pet meseci je primila prvu terapiju dostupnu u Srbiji. Zahvaljujući Spinrazi Minja diše, jede i guta sama, ali i dalje ne može potpuno da drži glavu, da je odigne, ne može da puzi niti da sedi.

Zato Minja mora da ode u SAD, gde će primit Zolgensmu, lek koji košta 2,1 milion dolara. Pored toga, novac je potreban i za lečenje u Americi, što iznosi još oko 300.000 dolara.

Izvor: Prva.rs/Telegraf.rs