Otac ga brutalno tukao, nizao ljubavne brodolome, ostao veran samo Crkvi!

Tomas Kruz Mapoter IV (Thomas Cruise Mapother IV), poznatiji kao Tom Kruz je američki glumac i producent koji je u dosadašnjoj karijeri osvojio tri nagrade Zlatni globus i nekoliko nominacija za Oskara, ali negov privatni život je nešto što ne prestaje da intrigira javnost.

Tom Kruz, foto: Depositphotos/360ber
Tom Kruz, foto: Depositphotos/360ber
.

Tom Kruz rođen je 3. jula 1962. godine u Sirakruzu, u američkoj saveznoj državi Njujork. Njegova majka je bila učiteljica Meri Li Fajfer, a otac inženjer elektrotehnike Tomas Kruz Mapoter Treći. Glumac ima tri sestre, Li En , Merijen i Kes.

Sa zaradom od preko 570 miliona dolara Kruz se smatra jednim od najplaćenijih glumaca na svetu. Njegovi filmovi su zaradili preko četiri milijarde dolara u Severnoj Americi, a preko 10,1 milijardu širom sveta, što ga čini jednom od najbogatijih ljudi u filmskoj industriji.

Tom je odrastao u siromašnoj katoličkoj porodici. Oca je često opisivao kao nasilnika i kukavicu koji je tukao svoju decu. U jednom intervjuu je priznao da je Tomas Stariji kad god bi nešto pošlo po zlu brutalno pretukao njega i sestre. Majka napušta oca i ponovo se udaje, a Tomov otac umire 1984. godine od raka.

Glumačku karijeru je započeo početkom 80-ih godina 20. veka, a na filmsko platno se "probio" komedijom "Rizičan posao" iz 1983. i akcijskim filmom "Top Gan" iz 1986. godine. Pažnju brojnih reditelja privukao je ulogama u filmovima "Boja novca" (The Color of Money), "Kišni čovek" (Rain Man) i "Rođen 4. jula" (Born on the Fourth of July). Uloga Rona Kovica u poslednjem od navedenih holivudskih ostvarenja donela mu je nagradu Zlatni globus, te nominaciju za Oskara u kategoriji najbolji glumac.

Od cifre koju zarađuje vrti se u glavi, foto: Photo by Christopher Jue/Getty Images for Paramount Pictures
Od cifre koju zarađuje vrti se u glavi, foto: Photo by Christopher Jue/Getty Images for Paramount Pictures
.

Kao jedna od najvećih holivudskih zvezda 90-ih godina prošlog veka, Kruz je snimio na desetine komercijalno uspešnih filmova, poput "Malo dobrih ljudi" (A Few Good Men), "Firma" (The Firm), "Intervju sa vampirom"(Interview with the Vampire) i "Džeri Mekgvajer" (Jerry Maguire) koji mu je doneo novi Zlatni globus u kategoriji najbolji glumac, te novu nominaciju za Oskara.

Lik heroja Itana Hanta (Ethan Hunt) koga je u periodu od 1996. do 2018. godine tumačio čak šest puta u franšizi "Nemoguća misija" (Mission: Imposible) doneo mu je planetarnu popularnost, a Tom je postao jedna od najplaćenijih ličnosti filmske industrije.

Otvoreni je zagovornik sajentologije, za koju kaže da mu je pomogla da se izbori sa disleksijom i brojnim drugim poteškoćama na životnom putu. Tokom dvehiljaditih je izazvao brojne kontroverze jer je radio na promociji toga da sajentologija dobije status zvanične religije u Evropi. Špekuliše se da su svi njegovi brakovi okončani zbog tvrdokornih uverenja i Patološke povezanosti sa Sajentrološkom crkvom.

.

.

Privatni život

Ljubavni život slavnog glumca je od osamdesetih godina prošlog veka u žiži interesovanja domaće, ali i svetske javnosti. Od ranih osamdesetih do polovine decenije bio je u vezi sa Rebekom De Mornej koja je tri godine starija od njega. Nakon toga se zabavljao sa devet godina starijom Pati Skalfa, a potom mu je devojka bila 16 godina starija pevačica Šer . Glumicom Mimi Rodžers se oženio 9. maja 1987. godine, a razveli su se 4. februara 1990. godine. Glumac je naveo da ga je upravo bivša supruga upoznala sa verovanjima sajentološke crkve.

Svoju drugu suprugu, australijsku glumicu Nikol Kidman upoznao je na snimanju filma "Days of Thunder" 1990. godine. Venčali su se 24. decembra 1990. godine. Dve godine kasnije usvojili su devojčicu po imenu Isabela Džejn , a 1995. godine dečaka Konora Entonija. Godine 2007. Nikol je podnela zahtev za razvod braka, a kasnije je demantovala novinske napise da je u tom momentu bila trudna i da je doživela spontani pobačaj. Glumica je izjavila da je reč o ektopičnoj trudnoći, te da je zato završena tako kako je završena.

.

Američki tabloidi su ga povezivali sa glumicom Penelope Kruz koju je upoznao 2001. godine tokom snimanja filma "Nebo boje vanile". Vezu su okončali 2004. godine, a nakon toga se glumac kratko zabavljao sa britansko-iranskom kolegicom Naznin Boniadi.

.

U aprilu 2005. godine Tom je započeo vezu sa glumicom Kejti Holms. Istog meseca su ih paparaci uslikali u Rimu, te je njihova veza izašla u javnost. Na gostovanju kod Opre Vinfri , priznao je da se zabavljaju. Već 6. oktobra 2005. godine holivudske zvezde su obradovale svoje fanove vešću da čekaju dete. Kejti je u aprilu 2006. godine rodila devojčicu koju su nazvali Suri. Venčali su se 18. novembra u Italiji, a ceremoniji su prisustvovale mnoge poznate ličnosti. Kruzov kum je bio Dejvid Miskavidž, jedan od poznatih sajentologa. Međutim, šest godina kasnije, Kejti je podnela zahtev za razvod braka. Polovinom 2012. godine su se sporazumno dogovorili o podeli imovine, ali su se potrudili da detalji tog razvoda nikad ne ugledaju svetlost dana.

Nadaleko se špekuliše da je Tomova odanost i "patološka " vezanost za Sajentološku crkvu razlog što su njegovi brakovi, kao i emotivne veze - okončani. Takođe, Tomu se pripisuje da nakon razvoda sa Kejti Holms veoma malo vremena provodi sa kćerkom Suri i da prođu i meseci da je ne vidi.

Izvor: stil / biografije.org