Kraljica Elizabeta i princ Filip zajedno su 73 godine: Kad joj tepa, zove je kobasica, a zbog nje se odrekao duvana, ali ne i žena

Princ Filip je jednom prilikom izjavio kako je tajna njegovog dugog braka sa kraljicom Elizabetom II u toleranciji. Jer sve je dobro dok su stvari u redu, ali kada krenu po zlu, tolerancija je neophodna. Pored ove mudrosti, saznajte šta je to još definisalo i održalo ljubavnu priču između Elizabete II i princa Filipa.

Kraljica i princ, foto: Chris Jackson-Pool/Getty Images
Kraljica i princ, foto: Chris Jackson-Pool/Getty Images
.

Upoznali su se dok su bili mladi

Ako se pitate kako su ovo dvoje „golupčića“ više od 70 godina u braku, odgovor leži u tome da su se upoznali veoma rano. Kraljica Elizabeta II je tada imala samo 13 godina, a princ Filip tek 18.

Elizabeta II i Filip su rođaci

U pitanju je neka vrsta tradicije koja omogućava da se kraljevska loza nastavi i jače održi. Interesantno je da su su kraljica Elizabeta II i princ Filip u srodstvu preko dve linije. Jedna vodi od kraljice Viktorije, a druga od kralja Danske, Kristijana IX.

U pitanju nije bio dogovoreni brak

Ugovoreni brakovi česta su pojava u kraljevskim porodicama, ali to nije bio slučaj sa kraljicom Elizabetom II i princom Filipom. Nakon što su se upoznali kao tinejdžeri, rodila se ljubav, a i Filip je ostavio krajnje pozitivan utisak na tadašnjeg kralja, Elizabetinog oca.

Zajedno su 70 godina, foto: Keystone/Hulton Archive/Getty Images
Zajedno su 70 godina, foto: Keystone/Hulton Archive/Getty Images
.

Njihova veza je na početku bila tajna

Pošto su bili ozbiljno zaljubljeni jedno u drugo, kraljica Elizabeta II i princ Filip želeli su da se venčaju 1946. godine. Ipak, bili su previše mladi, pa su morali da sačekaju da Elizabeta II napuni 21 godinu.

Filip je ostavio duvan zbog Elizabete II

Iako je princ Filip bio pasionirani pušač, ta njegova navika izuzetno je iritirala kraljicu Elizabetu II. Jedan od razloga jeste i taj što je istu zavisnost od duvana imao i njen otac. Zbog toga se na dan venčanja Filip zauvek odrekao cigareta.

Najlepše godine proveli su na Malti

Ovo je bio njihov takoreći najnormalniji period, jer su bili tek venčani i imali jedno dete. Elizabeta II tada još nije postala kraljica, a princ Filip je služio vojsku na Malti, tako da nisu imali posebne formalne obaveze vezane za kraljevsku porodicu.

Filipu je bilo teško kada je Elizabeta II postala kraljica

Pošto je Elizabeta II postala kraljica, princ Filip je morao da se odrekne nekih njemu važnih stvari. Jedna od njih bila je karijera, a druga selidba u Bakingamsku palatu. Mnogi kažu i da je princ Filip bio alfa mužjak koji više nije bio zadovoljan svojom titulom i položajem.

Svako ima svoju odvojenu spavaću sobu

I kraljica Elizabeta II, i princ Filip imaju svoje zasebne spavaće sobe. To nije nešto neuobičajeno među visokim staležom, posebno zbog toga što su im spavaće sobe povezane, pa mogu komotno birati da li će spavati zajedno ili odvojeno.

Filip ima uvrnuti nadimak za Elizabetu II

Teško je zamisliti da iko kraljicu Elizabetu II zove drugačije osim „Vaše veličanstvo“, ali princ Filip ipak ima neuobičajen nadimak za svoju suprugu. Kada je namrgođena, ili kada se teško nasmeje u javnosti, on joj kaže: „Ne deluj tako tužno, kobasice.“

Kružile su glasine o Filipovom neverstvu

Spekulacije o Filipovom neverstvu pojavile su se pedesetih godina, pa je kraljevska porodica morala da ih negira preko zvaničnih izjava. Međutim, Sara Bredford, koja je napisala biografiju kraljice Elizabete II, tvrdi kako je Filip nastavio da ima ljubavne afere, ali među svojim imućnim prijateljskim vezama, kako se to ne bi otkrilo.

Izvor: stil / citymagazine.rs