Bivšeg muža optužili za zlostavljanje; identitet oca njenog deteta šokirao je svet! Proslavile su je zelene oči i dečačka frizura!

Zahvaljujući svojoj lepoti, Linda Evanđelista je brzo postala jedna od najtraženijih manekenki devedesetih godina, ali jedna drastična promena dala joj je popularnost koju je zaslužila.

foto: Photo by Patrick Riviere/Getty Images Entertainment
foto: Photo by Patrick Riviere/Getty Images Entertainment
.

Kanadska lepotica italijanskog porekla u početku je šokirala sve u modnom svetu odlukom da dugu svetlo smeđu kosu skrati na dečačku, ali je na kraju zbog toga "lansirana među zvezde".

Dok njene koleginice razmišljaju o tome da li će pristati na novu modnu saradnju, iako su odavno otišle u službenu manekensku penziju, a sve kako bi povećale svoje milionske prihode, najpoznatija "modna kameleonka" vodi mnogo težu životnu borbu, piše Tportal.hr.

Bivši suprug Linde Evanđeliste, Džerald Mari, sa kojim je u braku bila šest godina, nalazi se pod istragom nakon što ga je nekoliko žena, među kojima i bivši modeli, optužilo da ih je seksualno zlostavljao dok su bile maloletne i pokušale da ostvare manekensku karijeru.

Mari koji je decenijama vodio jednu od najprestižnijih svetskih modnih agencija, “Elite Model Agency” u Parizu i sa osnivačem te agencije, Džonom Kazablankom, zaslužan za uspeh Naomi Kembel, Sindi Kraford, Helene Kristensen i drugih, prozvan je Harvijem Vajnšatajnom modnog sveta, a teške optužbe trenutno negira.

Njegovo ponašanje godinama je bilo javna tajna u Parizu, a niko nije zaštitio mlade i naivne devojke koje su u najranjivijem uzrastu dolazile kako bi postale supermodeli i stekle svetsku slavu. Linda Evanđelista kaže da veruje ženama koje su optužile njenog bivšeg supruga i divi im se na "hrabrosti i snazi" da napokon javno progovore. Sa druge strane, ona se ograđuje od svega: "Tokom svoje veze sa Džeraldom Marijem nisam znala ništa o njegovim seksualnim zlostavljanjima, zato nisam mogla ni da pomognem tim ženama".

Linda Evanđelista rođena je 10. maja 1965. godine u velikoj porodici u malom gradu nedaleko od Nijagarinih vodopada. Njeni roditelji su bili italijanski imigranti, otac Tomaso je radio za "General Motors", dok je majka Marisa bila knjigovođa.

Zbog njenog izgleda, posebno zelenih očiju, modni agenti su je primetili još kao tinejdžerku na lokalnom takmičenju u lepoti. Ali zbog jednog događaja skoro je odustala od sveta mode.

Tokom prvog poslovnog puta u Japan, u kojem je sa samo 16 godina trebalo da odradi neka snimanja, Linda je pozvala kanadsku ambasadu i zamolila da joj pomognu da se vrati kući nakon što su od nje tražili da pozira gola. Posle se posvetila učenju, a nakon što je završila srednju školu majka je nagovorila da manekenstvu da drugu šansu i 1981. je odvela u Njujork pa je Linda potpisala ugovor sa modnom agencijom "Elite". Agencija je 1984. poslala u Pariz i posle tri godine rada trud se isplatio jer se pojavila na naslovnoj strani magazina "Vog".

Imala je samo 22 godine kada se 1987. udala za šefa modne agencije "Elite" Džeralda Marija i počela da dobija sve bolje angažmane, ali tek je dramatična promena izgleda dovela do samog vrha. Nakon samo godinu dana njenog braka, cenjeni fotograf Piter Lidberg koji joj je kasnije postao i blizak prijatelj, ubedio je da se ošiša tako da ima dečačku fizuru, popularni bob, što je bio kontrast dugim i glamuroznim frizurama u časopisima.

Na nagovor je pristala, a iako joj je zbog tog drastičnog poteza u početku otkazano mnogo angažmana, nakon samo nekoliko meseci sve se promenilo, a njena frizura postala je globalni trend. Kada je uvidela da može da bude drugačija od drugih, Linda Evanđelista nastavila je sa svojim dramatičnim promenama imidža i menjanjima frizura i boja kose, zbog čega su je prozvali "modnom kameleonkom" i taj nadimak ima i danas.

Uz sve to, zahvaljujući svojoj sličnosti sa italijanskom glumicom Sofijom Loren, Evanđelista je ubrzo postala zaštitno lice Versaćea, pa Revlona, da bi je zatim 1990. magazin "People" stavio na listu 50 najlepših ljudi na svetu. Naravno da je sve to dovelo i do razmaženosti i biranja šta hoće ili neće da radi, a i danas je poznata njena izjava, koja je ušla u modnu istoriju, "da ne ustaje iz kreveta za iznos manji od 10.000 dolara". Uprkos tome, dizajneri i fotografi oduvek su voleli da rade sa njom, smatrajući je izuzetno profesionalnom osobom koja uvek dolazi na vreme ne živi lud i razuzdan životom, prenosi tportal.

U u 41. godini života otkrila je da je trudna, ali identitet oca dečaka Augustina Džejmsa, rođenog u oktobru 2006. godine, u početku nije želela da otkrije. Tek nakon što misteriozni biznismen nije želeo da prizna dečaka i plati mu alimentaciju, Linda je odlučila da se obrati sudu. Tada je otkriveno da je otac deteta bio francuski biznismen i vlasnik modnog carstva "Kering", Fransoa Anri Pino - sadašnji muž Salme Hajek.

Danas Linda živi daleko od svetla reflektora. Neke od njenih poslednjih fotografija govore da je sa godinama nabacila i nekoliko kilograma viška, a lepota, koja joj je i donela svetsku slavu, i dalje je tu. Fokusirana je na svog sina i sa njim uživa u blagodetima života.