Životne priče

Jedna jedina država je dobila ime po ženi: Brodolomnicima je "pokazala" kopno

Najveći broj država na svetu ime je dobilo po imenima plemena. Ipak, oko 25 zemalja nazive duguje svecima, mitskim herojima ili značajnim ljudima iz svoje prošlosti. A, među njima, samo jednoj državi “kumovala” je žena!

18.10.2020. - 12:00h
Santa Lucija svetiteljka
Santa Lucija svetiteljkafoto: Depositphotos, Author boggy22

Za početak, tekst se odnosi na nezavisne zemlje (dakle, ne savezne države ili pokrajine nekih vežih država).

Svoja imena, države uglavnom duguju plemenima, etničkim grupama, ali i nekim karakteristikama zemlje, geografskom položaju... Tek oko 25 država naziv je dobilo po nekoj važnoj ličnosti, a na toj kratkoj listi samo je jedna zemlja koja ime duguje ženi - i to svetiteljki!

Sveta Lucija, ponegde nazvana i Santa Lucija, mala je ostrvska država u Karibima, u centralnoj Americi. Smeštena je na samoj granici između Karipskog mora i Atlantskog okeana. Obuhvata teritoriju površine 617 km² i dom je za nešto više od 165 hiljada stanovnika.

Bila je britanska kolonija, a nezavisnost je stekla 22. februara 1979. godine. Danas je članica britanskog Komonvelta i Frankofonije.

Legenda o imenu

Ova državica ime je dobila po rimokatoličkoj svetiteljki - Svetoj Luciji od Sirakuze, a o tome kako je do toga došlo postoji zanimljiva legenda. Naime, pre dolaska Evropljana, lokalna plemena koja su naseljavala ostrvo svoju zemlju su zvali Jouanalao.

A onda su došli Evropljani - Francuzi. Prema predanju, to se dogodilo baš 13. decembra kada se, prema prema gregorijanskom kalendaru, slavi praznik Svete Lucije.

Naime, reč je bila o brodolomnicima koji su plutali okeanom bez nade za spas kada su, 13. decembra davne 1502. godine, konačno ugledali kopno. Svoje spasavanje iz kandži sigurne smrti u morskim dubinama pripisali su svetiteljki i u njenu čast njenim imenom nazvali kopno na koje su se iskrcali.

Ostrvo je tako prvo potpalo pod francusku vlast, ali ubrzo su stigli i Britanci. Ove dve države su se čak 14 puta sukobile oko Santa Lucije. Konačno su Britanci prevladali 1814. i pod svojom vlašću držali ostrvo narednih 165 godina.

Ipak, ime je ostalo, a 13. decembar je u međuvremenu pretvoren u najvažniji nacionalni praznik na ostrvu i tako se i danas slavi.

Izvor: istorijski zabavnik