Nakon nekoliko godina veštačke oplodnje i mnogo razočarenja, roditelji su im platili "još jedan pokušaj" i stigle su - TROJKE!

Bračni par iz Dablina godinama je pokušavao da dobije dete, a na veštačke oplodnje dali su skoro celu svoju ušteđevinu, nešto više od 40.000 evra. Ipak, svoj san o roditeljstvu nisu uspeli da ostvare

Neopisiva sreća, ilustracija, foto: Depositphotos/melking
Neopisiva sreća, ilustracija, foto: Depositphotos/melking
.

Niam (37) i Džef Kinlan (37) iz Dablina izgubili su nadu da će ikada dobiti dete i odlučili su da pokušaju sa surogat majčinstvom nakon što su životnu ušteđevinu potrošili na pet neuspelih ciklusa vantelesne oplodnje.

Niamin otac i maćeha bili su skrhani kad su videli koliko se par muči pa su im dali novac za još jedan pokušaj veštačke oplodnje.

Postupak je uspeo i devojčice Moli, Kloe i Megan rođene su prošlog decembra, piše Daily Mail.

.

- Život je sada prilično naporan, ali ne bih želela ništa drugačije. To je porodica o kojoj sam oduvek sanjala. Prošli smo toliko godina u kojima smo mislili da nikada nećemo imati nijedno dete, a kamoli tri. Odrekla sam se nade da ću ikad roditi kad me otac nazvao i rekao da mi je stavio 7.600 eura na račun. Briznula sam u plač za svojim stolom na poslu. Bojala sam se da će i taj novac biti bačen u vetar. Doživela sam šok kad sam saznala da sam trudna s tri bebe - rekla je Niam.

Par je počeo da pokušava da dobije bebu nedugo nakon što su se venčali 2016. godine. No, nakon godinu dana bez sreće, posavetovali su se s lekarom koji im je preporučio tretman koji izaziva ovulaciju, nakon što su otkrili da je jedan od Niaminih jajovoda blokiran.

- To je došlo kao olakšanje, jer su nam ponudili rešenje i pretpostavili smo da ćemo odmah dobiti bebu, no sledeće godine savetovali su nam da probamo veštačku oplodnju - rekla je Niam.

.

Par je prošao pet bezuspešnih ciklusa vantelesne oplodnje. Nakon što su potrošili oko 40.000 evra, odlučili su sav preostali novac koji imaju da ulože u finansiranje surogata, misleći da nikada neće zatrudneti.

Ali, Niamin otac, Majkl Foli, nije mogao da podnese da vidi kako njegova kćerka pati pa su on i njegova supruga Patrisia uverili par da probaju još jednom.

- Niam je oduvek bila tako divna majčinska figura, čak i dok je bila devojčica. Njena majka je umrla dok je bila tinejdžerka, ali uvek se tako dobro brinula za sve ostale. Patrisia i ja znali smo da će ona i Džef biti divni roditelji. Slomilo mi se srce kad sam video da moja kćerka ima pobačaje i prolazi kroz takvu muku. Naravno, kao roditelj, ne želite da se mešate, ali ostala su im dva embriona i Patrisia je mislila da postoji nada za još jedan, poslednji pokušaj. Raspravljali smo o tome jedne noći, a sledećeg jutra sam stavio novac na Niamin račun. Nazvao sam je i rekao da smo joj poklonili novac, a na njoj je bilo šta će učiniti, nije nam smetalo ako više ne žele da prolaze kroz veštačku oplodnju, ali odluka je bila na njoj - rekao je Majkl.

Poslednja sreća

- Jednostavno sam se rasplakala kad mi je tata rekao šta su učinili za nas. Bilo je to tako neočekivano. Odlučili smo se na poslednji pokušaj sa našim smrznutim embrionima, ali u svom srcu nisam mislila da će uspeti. Nekoliko dana nakon tretmana, stomak je počeo da mi otiče, što može da bude nuspojava lekova, i morala sam da odem u kliniku. To se događalo i pre pa nisam bila zabrinuta. Mislila sam da će ovaj ciklus ići istim putem kao i ostali. Džef je tog dana imao ispit, a moj otac boravio je u našoj kući, pa su me on i Patrisia odvezli do klinike. Kad sam se probudila iz anestezije, tata je "sav blistao" iznad mene. Napravili su test i bila sam trudna. Slomila sam se. Činilo se tako prikladno da je on mogao da mi kaže - prisetila se Niam.

.

Lekari su joj rekli da je razlog zbog kojeg joj je stomak natečen zapravo deo telesne reakcije na izuzetno visok nivo hormona trudnoće uzrokovan nošenjem trojki.

- Kad smo krenuli na prvi ultrazvuk, naslutila sam da bi to mogli da budu blizanci zbog visokog nivoa hormona. Ali kad smo na snimku videli tri bebe, bila sam očarana. Bio je to trenutak čiste radosti, ali tada sam se uplašila jer se radi o rizičnoj trudnoći i nisam znala hoće li uspeti. Tek kad sam ih sve dovela kući, osetila sam da napokon mogu da prihvatim taj trenutak potpune radosti - rekla je Niam.

Nakon trudnoće bez tegoba, Niam je počela da se oseća loše u 30. nedelji i otišla je na pregled u bolnicu, gde su joj stručnjaci rekli da bebe treba odmah poroditi.

Tim od 40 lekara specijalista i medicinskih sestara hitnim carskim rezom pomogao je da na svet dođu njene kćerke u ženskoj bolnici Komb u Dablinu 17. decembra.

Moli je rođena s 1,47 kg, Megan s 1,19 kg i Kloe s 1,30 kg.

.

Prošli su dani pre nego što su novi roditelji mogli da drže svoje bebe i devet nedelja pre nego što su svi mogli da dođu kući.

- Dok su me vozili na porođaj, upozorili su me da devojčice stižu prerano i da će možda morati da ih reanimiraju kad se rode. Kako se svaka od njih rodila, zadržavala sam dah čekajući da ih čujem kako plaču. Sa svakim novim plačem sam osetila kako me preplavljuje talas olakšanja. Prvo maženje koje sam imala sa svakom curicom bilo je tako posebno. Jednostavno mi je zastao dah kad sam ih napokon upoznala. Jednog dana, Moli je prestala da diše dok sam je držala. Dojurila je medicinska sestra, zgrabila je od mene i otrčala po lekara, bio je to najstrašniji trenutak u mom životu. Bila je prva koja se vratila kući, ali je na kraju ponovo primljena u dečju bolnicu zbog problema s disanjem. U jednoj fazi jedna je bila u porodilištu, druga u dečjoj bolnici, a treća kod kuće. Kad su se napokon svi vratili kući bio je to najbolji dan u našem životu - ispričala je Niam.

Zbog korone, deka Majkl i baka Patrisia nisu mogli da vide svoje unuke od sredine marta sve dok se nisu okupili prošlog vikenda.

.

- U toj kući je toliko ljubavi, prekrasno je doći do njih i biti okružen takvom srećom. Tako mi je drago što sam uspeo da pomognem svojoj devojčici da postane majka. Moje unuke su prekrasne bebe, bile su jako uzbuđene kad smo se ponovo videli - rekao je Majkl.

- Ne mogu dovoljno da zahvalim svom ocu za ono što je učinio za nas. Biće prekrasno ispričati devojkama ovu posebnu priču kad odrastu - zaključila je Niam, prenosi 24sata.hr.