Džon Malkovič o bogatstvu, sujeti, braku dugom 30 godina: Novac nikog ne čini srećnijim!

Saveti slavnog glumca su stvarno zlata vredni.

Džon Malkovič, foto: Tristan Fewings/Getty Images, Entertainment
Džon Malkovič, foto: Tristan Fewings/Getty Images, Entertainment
.

Legendarni glumac Džon Malkovič govorio je javno o najboljem životnom savetu koji je dobio, o neuspesima, sujeti i o tajni ljubavi koja traje 30 godina...

"Moj otac uvek bi izjavljivao ovu rečenicu o prirodi života. Rekao bi: Džoni, kada povučeš lanac, moraš da očekuješ vodu koja ispira WC šolju. Za mene to bi značilo da ako nastavljam da radim to što radim, onda su i posledice nepovratne i neizbežne. Moj otac je uvek jasno stavljao do znanja da sam moram da stvaram svoj život, svoje izbore."

O novcu…

"… i dalje ne mislim da će novac učiniti nekoga srećnijim – možda darežljivijim i manje neurotičnim, ali stvara i mnogo problema, takođe."

O porazima i neuspesima…

"Imao sam dugu i ličnu vezu sa neuspehom. Vidite, doživećete neuspeh i vi to znate. Najveći umetnici, političari i slikari, svi su oni doživeli neuspeh. Svi doživljavaju poraze, tako da morate da budete samokritični i da prihvatite neuspeh. Odgajan sam da budem samokritičan. Kada sam bio mlađi, nikada mi nije bilo rečeno da sam bio dobar u nečemu."

O knjizi koja je nastavila da ga inspiriše tokom godina…

"Knjiga kojoj sam se najviše vraćao jeste Foknerova "Buka i bes". Neverovatna je mešavina rasizma, mržnje, gubitka, tuge, propadanja i korupcije. Jedna od upečatljivijih rečenica je kada otac kaže svom sinu:

Nijedna bitka nije izvojevana. Oni se nisu čak ni borili. Polje jedino otkriva čoveku njegovu glupost i očajanje, a pobeda je iluzija filozofa i budala.

O sujeti i njenoj ulozi u njegovom životu…

"Potrebno vam je dosta sujete. Uvek kažem da je stil jedina konstantna u životu – ali ne stil u smislu bogatstva ili siromaštva, ili kako ste obučeni, već kako se krećete kroz svet. U nekim slučajevima nije moguće odvojiti sujetu od ponosa. Zato ne volim kada ljudi optuže nekog da ima veliki ego. Ne razumem to. Da li to znači da ta osoba ima zdrav ego, ili da žele da budu idolizovani? Moramo da imamo ego da bismo pokušali da izvučemo najbolje od sebe, sa svim našim nadarenostima ili da prevaziđemo činjenicu da nismo nadareni uopšte. U nekim slučajevima nije moguće odvojiti sujetu od ponosa."

Sa istom ženom ste 30 godina. Kako vam to polazi za rukom?

"Kompromis. Ako imate potrebu da ste uvek u pravu, šanse da uspete su vam male."

Izvor: Stil / Bizlife.rs