Miloš dresira kuniće i vodi ih na izložbe: Bilo kakav skok ili pokret znači automatsku diskvalifikaciju

I dok većina gaji pse i mačke, Miloš Ilić iz Topole jedini u Šumadiji bavi se uzgojem kunića. Ove životinje koje se često poistovećuju sa zečevima, ipak se od ovih životinja razlikuju pa manjim ušima i kraćim nogama, a i poprilično su pitomiji.

Miloš i kunić, foto: Rina
Miloš i kunić, foto: Rina
.

„Već sedam godina uzgajam kuniće, ovaj hobi nije jeftin, ali ljubav nikad ne pita za cenu. Trenutno ih imam 35, od čega su 22 ženke. Iako je jako unosno prodavati njihove meso jer je izrazito zdravo i ukusno, ja ih ipak ne koristim u te svrhe, već ih od malena dresiram i kasnije vodim na izložbe“, rekao je Miloš iz sela Belosavci za RINU.

Do sada je pod Miloševim patronatom nekoliko kunića osvojilo vredne nagrade i proglašeni su za državne šampione. Da ova životinja bude najbolja presudna je dresura od rođenja, dobra ishrana i presudan je stav sa kojim se svaki kunić rađa, ne može da se nauči.

„Hranim ih granulama, i naravno dodajem povrće koje oni preferiraju. Od malena se uče kako treba da stoje na stolu, jer bilo kakav skok ili pokret, znači automatsku diskvalifikaciju. Ono što je najbitnije da bi kunić pobedio na nekoj od izložbi jesu uši, krzno i čistoća. Kriterijumi su zaista zahtevni i samo najbolji pobeđuju“, kaže Miloš.

Njihov životni vek je deset godina, a već sa osam meseci su u punoj snazi i spremni za takmičenja. Zvanična pripreme počinju mesec dana pre, i tada se krzno svakodnevno češlja, kako bi ispadale stare dlake. Nekoliko dana pred samu izložbu kuniću se seku nokti, da bi se izbegle mehaničke povrede.

„Posebna pažnja mora se obratiti na vreme parenja, aktivni su tokom cele godine osim u mesecima kad su velike vrućine. Krajem septembra očekujemo da počnu parenja, pa ćemo početkom godine imati nove potomke“, kaže ovaj ljubitelj kunića iz Topole.

Izvor: RINA