Kakva je on glumčina, a skandal mu je zapečatio karijeru!

Jedno od najvoljenijih lica iz sveta filmske industrije nestalo je preko noći, kao i njegova karijera.

Kevin Spejsi, foto: Photo by Tim P. Whitby/Getty Images for Sony Pictures Entertainment
Kevin Spejsi, foto: Photo by Tim P. Whitby/Getty Images for Sony Pictures Entertainment
.

Oni koji se bave glumom i oni koji je pasionirano prate često kažu ili bolje reći tvrde da glumac može imati jednu ulogu života. Ali, ima onih koji takvih uloga, čini se, imaju puno više od jedne.

Jedan od takvih je Kevin Spejsi. Čovek koji je snimio relativno mali broj filmova, ali je svaki bio blokbaster i svojevrsko remek-delo. Svaki je izazvao ogromnu pažnju publike i kritike i svaka njegova uloga bila je predmet analiza u kojima se raspreda je li to, ustvari, njegova uloga života, jer zaista, svaka je bila bravura za sebe.

Genijalnost koja graniči s ludilom

A rano je krenuo. Godine 1981. dobio je svoju prvu ulogu u pozorišnoj predstavi Henrik IV, a potom se brzo preselio na slavni Brodvej. Nije mu dugo trebalo da stigne do filmskog platna i počne da kreira likove koji su nas ostavljali bez teksta.

Prva uloga koja je planetarno učinila poznatim jeste ona u kultnom filmu "Sedam" sa Bredom Pitom i Morganom Frimenom. Nakon toga usledio je film "Dežurni krivci". Za svakoga ko je gledao ovo ostvarenje - jasno je da se radi o čistoj genijalnosti koja graniči s ludilom, jer toliko se uneti u ulogu, jednostavno, ne može "običan" mozak. To je prepoznala i Američka akademija za film, koja mu je dodelila Oskara za najbolju sporednu mušku ulogu u tom ostvarenju.

.

Nakon jedne prestižne nagrade Akademije, 2000. usledila je i druga. Ovoga puta za glavnu mušku ulogu u filmu "Američka lepota", u kojoj je mastrelano doneo ulogu čoveka koji naizgled ima sve, ali se njegov život ispod površine, zapravo, raspada, a u njemu je samo i jedino osećaj beznađa i nezadovoljstva, lične borbe i agonije.

.

U godinama koje su usledile Spejsi je redao ulogu za ulogom i svaka bi se mogla nazvati životnom. No, prava, ona koja je pokazala svu njegovu moć, inteligenciju, glumačku genijalnost tek je trebala uslediti.

Kao oskarovac, holivudska A kategorija, megazvezda prihvatio je ulogu u seriji na do tada relativno nepoznatom internet-servisu Netflixu.

Serija je nosila naziv "Kuća od karata"(House of Cards), kako je prevedena na naš jezik. U seriji Spejsi glumi hiperambicioznog, do srži pokvarenog, beskrupuloznog i surovog političkog lisca za kojeg reč "ne može" ne postoji – Frenka Andervuda.

Osim što je Spejsi svoju ulogu odigrao maestralno i seriju vinuo u nebesa, pa je Netflix preko noći postao svetski megahit, zbog teme serije na neki sebi svojstven način razgolićuje zakulisne radnje američke politike, serija je izuzetno bila gledana i u političkim krugovima. Ne samo u SAD. Prema određenim informacijama, čak je i predsednik Rusije Vladimir Putin naredio svim funkcionerima, posebno zaduženim za spoljnu politiku, da prate seriju kako bi naučili kako funkcioniše američka politika iza kulisa.

Pet sezona serije milioni ljudi su gutali, a Spejsija je postalo teško odvojiti od lika Andervuda. Na samom kraju pete sezone Spejsi je bio na vrhuncu.

Međutim, tu mu je bio i kraj. U pokretu koji je nazvan #MeToo pao je veliki broj zvezda zbog navodnog neprimerenog kontakta sa ženama. I Spejsi je pao, ali zbog navodnog neprimerenog kontakta s dečkom Antonijem Rapom.

Rap je Spejsija optužio za neprimerene dodire kad je imao 14 godina, a glumac 26. Tu je sve krenulo nizbrdo. Iako je Spejsi odmah izdao saopštenje u kojem priznaje da je gej (iako se to pretpostavljalo) i da se ne seća da je imao neke "neprimerene" kontakte s Rapom jer je bio pijan.

Sve što je radio, preko noći je nestalo

Ekspresno je delovao i Netflix. Izbacili su Spejsija iz serija, a potom je sud pokrenuo postupak.

Netflixu se ovaj potez obio o glavu zbog gledanosti šeste sezone, kojom su fanovi širom sveta bili razočarani. No, za Spejsija su nevolje tek krenule. Sudski postupak se razvukao, ostajao je bez uloga, a filmovi koje je snimao zarađivali su svega po nekoliko stotina dolara. Jednom rečju - debakl!

I dok je cela agonija trajala, na Spejsijevo ime se tovarila ljaga. Sve što je do tada radio nestalo je, proglašavan je za "pedera pedofila". Blistava karijera i talanat kakv se retko rađa doživeli su svoj kraj.

Međutim, naknado, sve tužbe koje su pokrenute protiv Spejsija povučene su. Nije bilo objašnjenja.

Teško je očekivati da će Spejsi više ikad dobiti zapaženiju ulogu i da će njegova karijera u bilo kojem obliku biti nastavljena. Da li je Kevin Spejsi zaista odgovoran za optužbe koje su mu se stavljale na teret i da li se zaista nije sećao pomenutog događaja - nikad se, verovatno, neće saznati, ali ono što se definitivno zna je da je svet ostao bez jednog neponovljivog glumačkog genija, koji je plenio svoji raskošnim talentom.

Spejsija i seriju srušili politički centri moći?

Nakon što su se pojavile optužbe i nakon što je Netflix izbacio Spejsija iz serije, počele su razne teorije zavere. Prema jednoj od njih, Spejsiju je sve "napakovano" s ciljem da se zaustavi sama serija "Kuća od karata". Prema toj teoriji, serija je smetala mnogim centrima moći jer previše razobličuje i otkriva detalja o mračnoj strani američke politike.

Navodno su politički centri moći u Vašingtonu bili besni jer se sveta američka demokratija prikazuje kao beskrupulozni svet u kojem se samo pikaju lični i interesi određenih grupa.

Prema toj teoriji, Spejsi je srušen po receptu koji Andervud koristi u seriji – perfidnim igrama, spletkama i podmetanjem i eliminacijom svakoga ko mu "stoji na putu".

Izvor: Stil.kurir.rs/Instyle/Alo)