Ko je bila Isidora Bjelica - književnik, scenarista, modni dizajner šešira, humanitaarac i još mnogo toga...

Poznata srpska književnica Isidora Bjelica napustila nas je u 52. godini....

foto: video_media_lib
foto: video_media_lib
.

Pored toga što je bila spisateljica, bavila se filmskom kritikom, modnim dizajnom, bila je reditelj kao i autor pozorišnih komada. Objavila preko 60 knjiga, 50 pod svojim imenom, 15 pod pseudonimom.

Rođena je u Sarajevu 10. decembra 1967. godine gde je i završila gimnaziju, a Fakultet dramskih umetnosti u Beogradu na odseku za dramaturgiju gde je i magistrirala. Jedno vreme je radila kao asistent na predmetu "scenario".

1986. godine je, sa 18 godina, objavila svoju prvu knjigu pod nazivom "Prvi probuđeni“ za koju dobija nagradu Književne omladine Jugoslavije.

S obzirom na to da je njen deda Dušan Đurović bio predsednik Udruženja književnika, Isidora se susretala sa velikim piscima poput Ive Andrića i Meše Selimovića.

Kao mlada zalagala se za demokratiju, ukidanje vojnog roka i prestanak diskriminacije gej populacije.

Kao TV autor radila je nekoliko projekata, od toga Klot–Frket na BK televiziji i BN televiziji, i Isidorin ljubavni vodič na televiziji Metropolis.

Kao scenarista i reditelj potpisuje 2000. godine prvi srpski nezavisni film Dorćol–Menhetn.

Kao modni dizajner šešira imala je preko deset revija, za koje je dobila niz internacionalnih priznanja.

Kao kolumnista i filmski kritičar pisala je za gotovo sve veće novine sa eks-jugoslovenskog prostora. Najduže se zadržala u Kuriru, gde je pisala kolumnu od 2003. do 2007. godine, pod nazivom Blek sabat.

Autor je nagrađivanih radio-drama, od kojih je najveći uspeh doživela drama o Isidori Sekulić.

Isidora je dobitnik i dva Beogradska pobednika za književnost, dva Zlatna bestselera, Samsungove nagrade za kulturu, nagrada Gala pisac TV Politike 2002, Najvoljenije žene 21. veka, Karić nagrade za publicistiku i nagrade "Dragiša Kašiković“ za publicistiku, nagrade za književnost studenata Sorbone i mnogih drugih nagrada za brojne humanitarne angažmane.

.

Izvor: B92.net