TRANSFORMACIJA ZA PAMĆENJE: Smršao neverovatnih 200 KILOGRAMA i otkrio šta je jeo za doručak! Od KALORIJA će vas zaboleti glava!

Amerikanac Sal Paradiso imao je 317 kilograma kad je odlučio da potpuno promeni život, izgubi na kilaži i pobrine se za svoje zdravlje.

.

Nakon što su ga lekari upozorili da bi će ga gojaznost ubiti do 40. godine života, Sal je potpuno promenio ishranu koja se do tada sastojala od čak 10.000 kalorija dnevno. Promenom režima ishrane i vežbanjem Sal je uspeo da izgubi 127 kilograma, a zatim se podvrgnuo i operaciji i izgubio još 88 kilograma.

Danas ima 102 kilograma. "Kad sam bio najdeblji, sedeo bih kući po ceo dan i nisam mogao da obavim nikakvu fizičku aktivnost. Počeo sam da osećam zdravstvene probleme. Bio sam zatvorenik u vlastitom zelu", rekao je Sal, piše "Metro".

"Znao sam da, ako želim da doživim četrdesete godine, moram potpuno da promenim životni stil. Moja ishrana je bila užasna, jeo sam burgere i pomfrit sa gaziranim sokovima za svaki obrok. Shvatio sam da sam nekad samo za ručak jeo 8.000 kalorija", kaže.

.

"Preskakao sam doručak, ali ručak mi je uvek bio masivan. Jeo sam brzu hranu, burgere, testeninu, piletinu... I za večeru bih onda jeo nešto slično. Znao sam da jedem puno, ali sam to ignorisao", priznaje.

"Od unosa oko 8.000 ili 10.000 kalorija dnevno prešao sam na 1.200 i 1.500 dnevno. Bila je to hrana sa niskim nivoom ugljenih hidrata, bez proteina i bez hleba. Prvih nekoliko nedelja bilo je jako teško jer je to bila potpuna promena načina života, ali bio sam predan tome", opisao je.

Spas je video u operaciji, ali znao je da mora da izgubi dosta kilograma da bi operacija bila uopšte moguća.

"Bio sam umoran od života, ali sad imam drugu priliku i ne mislim da je protraćim. Previše sam godina izgubio zbog gojaznosti i ne želim više da gubim", zaključio je.

Sal je 2018. godini učestvovao je u emisiji "Skin Tight" pred čijim se kamerama podvrgnuo operaciji uklanjanja viška kože. Operacijom mu je uklonjeno 16 kilograma kože.

"Ponovno živim svoj život i to je neverovatno", zaključuje Sal.

.

Izvor: Žena.blic