Životne priče

"PUSTINJSKA RUŽA" je PRVA DAMA Sirije, pobedila je RAK, a o njenoj ljubavi sa Bašarom priča se još od tajnog venčanja...

Asma al Asad prva je dama Sirije i supruga Bašara al Asada.

26.07.2020. - 12:00h

Asma je rođena u Londonu, 11. avgusta 1975. godine, a njena porodica je poreklom iz grada Homs u Siriji.

Za razliku od svog supruga, Asma nije odrasla u Siriji. Rođena je u Velikoj Britaniji gde je i završila fakultet na Kraljevskom koledžu Univerziteta u Londonu, gde su je prijatelji znali kao Emu.

Otac joj je bio kardiolog, a majka diplomata. Asma je studirala francuski jezik i kasnije radila za "Dojče banku" u Londonu kao investicioni bankar, sa klijentima iz Evrope i sa Dalekog istoka.

Za svog sadašnjeg supruga, Bašara al Asada, udala se kada je imala 25 godina. Upoznali su se kada je Bašar bio na specijalizaciji iz oftalmologije u Londonu, a ponovno su se sreli 2000. godine. Venčali su se u tajnosti godinu dana kasnije, tek nekoliko dana nakon što je njen muž preuzeo funkciju predsednika nakon smrti svog oca.

Poznata je i pod imenima "pustinjska ruža", za one koji je doživljavaju kao nežnu i krhku.

foto: Photo by Salah Malkawi/Getty Images

Asma je veoma aktivna na društvenim mrežama gde malo-malo objavljuje fotografije sa decom, iz poseta vrtićima ili sličnim ustanovama.

Na društvenim mrežama njen rad prati više od 340.000 ljudi, a o njenoj humanosti govore brojne akcije čiji je pokretač.

Dana 8. avgusta 2018. objavila je da je na hemoterapiji zbog raka dojke, koji je otkriven u ranoj fazi. Uprkos terapiji trudila se da uvek obiđe porodice stradalih boraca sirijske vojske, sa maramom oko glave.

Na zvaničnoj Fejsbuk stranici Predsedništva objavljena je fotografija sirijskog predsednika kako sedi pored bolničkog kreveta svoje supruge koja prima terapiju, ispod koje piše da je maligni tumor otkriven na vreme.

U zemlji bez lekova i bolnica prva dama je pobedila opaku bolest. Kada su saznali lepe vesti iz predsedničke palate u Damasku, saopšteno je: "Putovanje je završeno!"

Putovanje jednog života

Asma al Asad, uz sve kvalitete koje poseduje, takođe je i žena neobične lepote, pored pobedničkog duha koji nosi u sebi. Sa suprugom Bašarom ima troje dece Hafiza, Zeina i Karima.

Izvor: Magazin.novosti