Sportski svet se uključio da pomogne maloj Sofiji „za njen prvi korak“: Sve je bilo u redu do Sofijinog drugog meseca...

Sofija je rođena pre tačno godinu dana. Kada legne na stomak Sofija ne može da digne glavu i da diše normalno. Ona ima spinalnu mišićnu atrofiju. A prve simptome ove bolesti roditelji su primetili kada je imala dva meseca.

Za Sofijin prvi korak, foto: Prva Tv/PrtScr
Za Sofijin prvi korak, foto: Prva Tv/PrtScr
.

Roditelji su tada primetili da njihova beba malo slabije pomera ruku, da je malo mlitavija. Upućeni su kod neurologa. Mislili su da će se problem brzo rešiti, da će joj prepisati vežbice. A onda je stigla prva sumnja, lekar ih je upozorio da se možda radi o jednoj vrlo ozbiljnoj bolesti. Uskoro dobijaju potvrdu, DNK analizu, da se reč o spinalnoj mišićnoj atrofiji.

Najveći šok je bio kada su njenu dijagnozu ukucali na Guglu da vide šta je u pitanju. Pisalo je da deca sa ovom bolešću žive dve godine bez ikakve terapije, kaže majka.

Objasnili su im da iako su oboje zdravi, kao i njihovi roditelji, oboje su nosioci gena koji može da prouzrokuje ovu bolest i da bi svako njihovo dete imalo 25 posto šanse da oboli. Inače, na svim redovnim kontrolama uvek je sve bilo u najboljem redu.

Nada se rodila kada su čuli da postoji lek! Shvatili su da moraju da dobiju terapiju koja je jedino dostupna u Srbiji. Zahvaljujući toj terapiji Sofija je danas živa. Ali lek koji čekaju košta 2,1 milion dolara, a lečenje još 300 000 dolara.

Zato sada svi prikupljaju novac za Sofijin prvi korak! Uključili su se sportisti sa svih strana. Između ostalog i Kristijano Ronaldo je pomogao. Trenutno je prikupljeno oko 650 000 evra.

Ukoliko možete pomozite i Vi.