Životne priče

Jedna porodica čini pola škole u srcu Šumadije: Nedovići čekaju osmo dete u sklepanoj kućici

Škola "Vuk Karadžić" u selu Pretoke u opštini Knić verovatno ne bi više ni postojala da nije porodice Nedović. Oni imaju čak sedmoro dece od čega troje mlađih ide u tu školu koja ukupno broji šestoro đaka. Porodicu Nedović čine otac Saša (37), njegova sadašnja supruga Silvija (35) i deca Kristina (15), Milica (14), Aleksandar (11) Anđela (9), Nikolina (8), Dunja (7) i Lazar (2). Čekaju i osmo dete.

26.05.2020. - 12:00h | Autor: RINA
Nedovići
Nedovićifoto: RINA

"Ne razumem one koji osuđuju i kažu šta će ti toliko dece. Pa pogledajte ovo bogatstvo. Znam da možda nemamo sve uslove, ali polako, daće Bog. Deci ne fali ništa, trudimo se da imaju sve što i druga deca, da idu na ekskurzije itd. Bilo je mnogo lakše dok sam imao posao, ali sam nakon privatizacije pre nekoliko godina otpušten. Ko je to mogao predvideti" – pita se otac Saša.

Žive u tri prostorije u sklepanoj kućici. Neumorni Saša je dograđivao deo po deo, kad god je mogao. Pored se nalazi i stara kuća u kojoj žive deda Vitomir i baba Marina. Zajedno brinu o dvorištu za koje se vidi da je zaista sređeno cakum-pakum.

Žive u tri prostorije u sklepanoj kućici
Žive u tri prostorije u sklepanoj kućicifoto: RINA

"Problem je trenutno najviše oko kuće pošto prilično skučeno živimo. Eto i tu sobu gde mi spavaju manja deca prošle godine sam sâm dogradio. Još dok sam radio započeo sam i dogradnju još dve sobe, ali to za sada stoji", kaže Saša.

Nedoviće su posetili članovi Humanitarne organizacije Srbi za Srbe i odlučili da pomognu, jer su ovakve porodice izuzetno bitne za opstanak lokalnih zajednica, ali i cele Srbije, jer bela kuga preti da uzme još veći danak.

Neumorni Saša dograđivao je deo po deo kuće, kad god je mogao
Neumorni Saša dograđivao je deo po deo kuće, kad god je mogaofoto: RINA

"Nema mnogo porodica sa sedmoro i osmoro dece u našem narodu, tako da se za nas ne postavlja pitanje da li treba pomoći ili ne. Jedino pitanje je kako i kada", istakao je Nemanja Meljanac iz organizacije i pozvao sve dobre ljude da se uključe i u ovu akciju.