Životne priče

Milan je napravio muzej u kom čuva tradiciju: "Neki su mislili da ću se obogatiti"

U ataru sela Gornji Branetići jedna porodica i dalje pažljivo čuva srpsku tradiciju, u njihovom vajatu nalazi se pravo muzejsko blago.

22.05.2020. - 12:00h
Muzej koji čuva našu tradiciiju
Muzej koji čuva našu tradiciijufoto: Rina

Milan i Jelica Alempijević već godinama unazad skupljaju stare predmete koje su u svakodnevnom životu koristili naši preci, pa se u kolibi sada nalazi preko 250 eksponata koji su napravljeni pre jednog veka.

"Pojedini nas pitaju šta će nam sve te stare stvari i da nema potrebe da ih čuvamo. Za nas to nisu obični predmeti, već imaju dušu i čuvaju uspomene. Iz ljubavi prema selu i tradiciji rodila se ideja za ovaj naš neobičan hobi", kaže za Rinu Milan.

MIlan Alempijević
MIlan Alempijevićfoto: Rina

Ovaj gornjomilanovački domaćin starinske predmete skupljao je svuda. Po starim, napuštenim kućama, štalama ali i po potocima.

"Neki ljudi su mislili da ću se ja od toga obogatiti kad im kažem da mi treba za muzej i neće da mi daju. Ja posle nekoliko dana vidim da su to bacili i uzmem i tako je nastala cela ova kolekcija u vajatu", priča Milan.

"Tu je stari mlekar, mašine koji su naši preci koristili, gusle stare skoro 200 godina, ali i plugovi sa kojima sam ja lično orao sa dedom kad sam bio mali", dodaje.

Gusle stare 200 godina
Gusle stare 200 godinafoto: Rina

Kaže da će ovaj neobičan muzej, koji se nalazi u živopisnom selu, ostaviti u nasleđe svojim unucima, za koje se nada da će umeti da cene sećanje na svoje pretke.

Izvor: Rina