Brat i sestra bili su inspiracija za stvaranje poznatih lutkica, a kao odrasli su govorili: Barbika i Ken su nam upropastili život

Barbika i njen nerazdvojni pratilac Ken jedne su od najprodavanijih proizvoda u industriji igračaka skoro pedeset godina. Osim toga, zvezde su i animiranih filmova, video igrica kao i čitavih tematskih parkova posvećenim njima i njihovom "načinu života". Ipak, čak ni najtvrđi "fanovi" ovih lutaka ne znaju da je priča iza njih daleko bizarnija čak i od ružičastog sveta u kojem žive Barbi i Ken.

Barbike, foto: NeydtStock / Shutterstock
Barbike, foto: NeydtStock / Shutterstock
.

Barbika ili Barbi je najprodavanija lutka na svetu. Prvi put se pojavila 1959. godine kao proizvod kompanije “Mattel”. Amerikanka Rut Hendler smatra se kreatorkom Barbi, čiji je dizajn bio inspirisan nemačkom lutkom poznatijom kao Bild Lilli. Proizvodi je kompanija Mattel, a prvi put se pojavila 1959. godine.

Dve godine kasnije svetlost dana ugledao je i Barbikin momak – Ken i ovaj par suvereno vlada svetskom industrijom igračaka već skoro 50 godina.

.

Ipak, da li ste znali da imena Barbi i Kena nisu slučajno izabrana i da su se iza njih krile prave osobe?

Upoznajte Barbaru i Keneta Hendlera… decu koja su bila inspiracija za stvaranje jednog od najpoznatijih parova svih vremena!

Ne momak i devojka, već brat i sestra!

Ovo otvara “Pandorinu kutiju” bizarnosti jer, vidite, pravi Barbi i Ken nisu bili dečko i devojka! Bili su brat i sestra!

Lutke su kreirali njihovi roditelji. Priča kaže da je Rut Hendler posmatrala svoju ćerkicu kako se igra papirnim lutkama primjećujući da im ona daje uloge odraslih iako je u to vreme većina dečjih igračaka bila u obliku beba.

Rut je svom mužu Eliotu, saosnivaču kompanije “Mattel” predložila ideju za novu lutku u obliku araktivne devojke i nakon što je porodica na odmoru u Nemačkoj naišla na lutku Bild Lili, znali su i kako tehnički mogu da je naprave. Barbi je rođena, a 1961. stigao je i Ken.

Obe lutke su nazvane po deci porodice Hendler iako su i Barbara i Kenet kao odrasli mrzeli svoje “dvojnike” i bilo kakve asocijacije sa njima, piše portal Listverse.

“Umorna sam od toga da budem Barbi”

Osim činjenice što su celom svetu morali da objašnjavaju da nisu ljubavnici nego brat i sestra, Barbara i Kenet su tvrdili da preziru ono što one lutke predstavljaju! Barbara se žalila da je Barbi samo “glavata fufica”, a Keneta je nervirala Kenova bezgrešna, dosadna ličnost.

– Ken je ženskaroš. On ide po plažama i surfuje. Ja sam bio tip deteta koji svira klavir i odlazi u bioskop. Sve devojke su mislile da sam potpuno štreber. Barbi bi trebao da bude više od devojke koja ide po zabavama i po ceo dan se zabavlja. Trebalo bi da brine o siromašnima i patnji koja postoji na svetu – rekao je Kenet u intervjuu “People” magazinu 1989. godine.

Ni njegova sestra Barbara nije imala lepo mišljenje o lutki kojoj je “kumovala”.

.

– Umorna sam od toga da budem Barbi. Već kao tinejdžerka nisam želela da imam najbolju moguću odeću ni skupa kola. Menjala sam se kako sam postajala starija, ali Barbi nije – ispričala je Barbara u istom intervjuu.

Brat i sestra Hendler živeli su povučeno i daleko od očiju javnosti. Oboje su mislili da im je povezivanje sa ovim lutkama upropastilo život.

Izvor: istorijskizabavnik