Životne priče

Zla kob porodice Kenedi: Lanac tragedija se ne zaustavlja, Kenedijev osmogodišnji praunuk pronađen mrtav

Kenedijevi su među najpoznatijim i najmoćnijim porodicama na svetu, i nešto najbliže kraljevskoj porodici koju je Amerika imala.

09.04.2020. - 13:00h
Džon i Žaklina Kenedi
Džon i Žaklina Kenedifoto: National Archive/Newsmakers, Hulton Archive

Potomci Džozefa Kenedija i njegove supruge Roze Ficdžerald Kenedi zauzeli su neke od najviših funkcija u zemlji - od kongresmena preko senatora do predsednika Sjedinjenih Američkih Država.

Ali ono po čemu je ova porodica takođe poznata je lanac tragedije - od ubistava predsednika Džona F. Kenedija 1963. godine i senatora Roberta F. Kenedija samo pet godina kasnije, do prerane smrti mnogih drugih članova porodice. Pad aviona, predoziranja i nesreće pratili su Kenedijeve još od najmlađih dana.

Tragedija se opet desila, nekoliko meseci nakon što je ova porodica oplakala smrt 22-godišnje Serše Kenedi Hil, koja je umrla od predoziranja - pre nekoliko dana prijavljen je nestanak Kenedijeve unuke Mejv Kenedi Mekin i njenog sina, da bi kasnije pronašli njeno beživotno telo.  Telo praunuka Roberta F.Kenedija Gideona Mekina (8) takođe je pronađeno.

Čak 13 članova porodice i njihovi supružnici umrli su pre svog vremena. Isprepletena šokantnim brojem smrtnih slučajeva, porodicu su potresali skandali sa silovanjem i ubistvima, tvrdnje o zloupotrebi droga i raspadima braka u visokom društvu. Rak je takođe igrao ulogu u tragedijama porodice Kenedi, jer je 12-godišnji sin Teda Kenedija Edvard mlađi izgubio nogu od raka kostiju.

Džozef Kenedi mlađi poginuo je u avionskoj nesreći dok je služio sa američkom mornaricom u Drugom svetskom ratu, dok je Džozef Patrik Kenedi mlađi poginuo u avgustu 1944. godine tokom Drugog svetskog rata, kada je njegov bombaški avion eksplodirao tokom Drugog svetskog rata. Imao je samo 29 godina.

Bio je najstariji od devetoro dece Džozefa P. Kenedija i Roze Ficdžerald Kenedi.

Ketlin, ćerka Džozefa i Roze, takođe je stradala u avionskoj nesreći, i to kada je imala 28 godina. Bila je udata za Markija Hartingtona, koji je ubijen na službi u Belgiji samo četiri meseca nakon venčanja.

Predsednik Kenedi ubijen je u Dalasu 22. novembra 1963. godine, i to nekoliko meseci nakon što mu je sin umro samo dva dana nakon što se rodio. Od svih događaja u američkoj istoriji, smrt predsednika je verovatno proizvela više teorija zavere nego bilo koja druga.

Pet godina nakon smrti JFK-a, njegov mlađi brat Robert upucan je i smrtno ranjen malo iza ponoći u hotelu u Los Anđelesu. A kada su detektivi pretraživali kuću ubice, pronašli su jeziv dnevnik sa rečima "RFK mora umreti" ispisanim iznova i iznova.

Incident na ostrvu Čapakvidik odnosi se na bizarnu automobilsku nesreću koja se dogodila u Masačusetsu 19. jula 1969. godine. Nesreća u kasnoj noći nastala je zbog nepažnje senatora Teda Kenedija i rezultirala smrću 28-godišnje Meri Džo Kopečne, koja se nalazila u automobilu sa njim. Prema Kenedijevom svedočenju, automobil je odleteo s mosta s jedne trake i u jezero. On je napustio mesto nesreće i deset sati nije prijavio incident policiji, a Meri Džio Kopečna se udavila u potopljenom automobilu. Priča je postala globalna vest i veruje se da je uticala na Kenedijevu odluku da se ne kandiduje za predsednika 1972. i 1976. godine.

Dejvid Kenedi bio je četvrto dete Roberta F. Kenedija i imao je samo 12 godina kada je video ubistvo svog oca na TV prenosu uživo. Kao dete, bio je stidljiv, introvertan i osetljiv i delio je izuzetno snažnu vezu sa ocem. Šokantno ubistvo njegovog oca ostavilo je dubok emocionalni trag na mladog Dejvida i on se u ranim tinejdžerskim godinama okrenuo drogama.  1984. godine umro je sa 28 godina nakon predoziranja kokainom i drugim supstancama u hotelskoj sobi u Palm Biču.

U novogodišnjoj noći 1997. Majkl Kenedi, šesto dete RFK-a, poginuo je u skijaškoj nesreći u Koloradu. Kasnije istraga je pokazala da ovaj 39-godišnjak nije nosio kacigu ili bilo kakvu drugu vrstu sigurnosne opreme.

Džon F. Kenedi mlađi sin JFK-a, takođe je poginuo dok je upravljao svojim avionom tokom leta. On je, kako se izveštava, tokom noćnog leta postao dezorijentisan, a zatim se srušio u okean 16. jula 1999. godine. Putovao je sa suprugom Kerolajn i snajom Loren Baset da prisustvuju venčanju svog rođaka i sve troje su poginuli.

Mari Ričardson Kenedi, supruga Roberta Kenedija mlađeg, umrla je nakon što se 16. maja 2012. godine, navodno, obesila kod kuće. Njen suprug Robert Kenedi mlađi, ugledni pravnik za zaštitu životne sredine, i sin bivšeg senatora Roberta F. Kenedija, pokrenuli su proces razvoda dve godine ranije. Proces je još bio u toku u vreme njene smrti. U mesecima nakon što je razvod ovog para postao javan, Meri Kenedi su dva puta hapsili pod sumnjom da vozi u pijanom stanju.

Samo nekoliko meseci pre poslednjih žrtava porodice Kenedi, unuka Roberta F. Kenedija Serše umrla je od sumnjivog predoziranja drogom u kući svoje porodice. Smatra se da je ova 22-godišnjakinja imala srčani zastoj u domu u kome živi njena baka Etel Kenedi (91).

Izvor: b92.net