Rade Hram ispunio je najviše poslednjih želja: Zaustavljao je pogrebna kola pred kućom prve ljubavi, pored šumarka, rečice...

Često se može čuti da je najteže uspeti u svom rodnom gardu, jer su tu kritike najoštrije i očekivanja najveća. Međutim, Rade Jakovljević iako se bavi izuzetno teškim i osetljivim poslom u tome je uspeo. Ovaj Kraljevčanin nadaleko poznatiji kao Rade Hram već dve decenije ima pogrebno preduzeće i sa ljudima je u njihovim najosetljivijim i najtežim momentima, ali i bez obzira na to ostaće upamćen po tome što su o njemu čak pevane i narodne pesme.

Rade Hram, foto: Rina
Rade Hram, foto: Rina
.

Radeći ovaj posao kaže da se naslušao toliko zamimljivih priča, neverovatnih sudbina, neobičnih amaneta pa i zakletvi, veselih i tužnih događaja da bi ih, kako tvrdi, teško bilo smestiti u roman od hiljadu strana.

,,Ljudi su mi poveravali svoje poslednje želje koje nisu mogli iz raznih razloga da saopšte članovima porodice, familije, prijateljima, pa ni sveštenicima. U ozbiljnim razgovorima ostavljali su mi zavet da kad im dođe sudnji dan i povezemo ih do večne kuće obavezno zaustavim kola na njima dragim mestima; pred kućom njihove prve ljubavi, na sokaku, pored šumarka ili reke koji su (sa)čuvali njihove najslađe tajne. Neki su naručivali i duži put samo da bi poslednji put baš tuda prošli. Svakome sam želju ispunio ,ili ja ili moji vozači, a da tajnu nikome nismo otkrili. Valjda mi je i zbog toga posao cvetao“, priča Rade Hram za RINU.

Pojedini kažu da se njegova dobra dela mogu dugo nabrajati, jer pomagao je bolesnima, siromašnima, samohranim majkama, deci, a socijalno ugroženim nije često nije ni naplaćivao opremu. A svoju omiljenu poslovicu – čini dobro i dobru se nadaj dokazao je i u praksi.

,, Kad god mogu pozovem radnike u našim prodajnim objektima da saznam da li ima bilo kakvih primedbi na naš rad. Uvek dobijem odgovor da je sve u redu i na to sam ponosan. Na prste jedne ruke mogu da izbrojim naše propuste učinjene za dvadeset godina rada. Dobro ih pamtim iako od drugih nisu čak ni primećeni. Poštujem posao i novac koji u njemu zarađujem i od kojeg živim, jer je blagosloven. Niko ga nikad nije kleo za razliku od mnogih drugih zanimanja gde uvek neko nađe razlog za to“, poručuje Rade Hram.

Iako je ostvario gotovo sve životne i poslovne ciljeve, i velikim radom stek ovaj Kraljevčanin i dalje radi i stvara sa istom voljom i energijom kao na početku radnog veka, a dvojica njegovih sinova neće morati da kreću sa gole ledine kao njihov otac već će jednog dana moći da nastave posao u čije je ime i ugled Rade Hram ugradio svoj život.

Izvor: rina