Majkl Kejn: Pio je po flašu votke dnevno, spasla ga Šakira

Ser Moris Džozef Miklvajt, planetarno poznat pod pseudonimom Majkl Kejn, danas proslavlja 87. rođendan. Kejn je dvostuki oskarovac i pored Džeka Nikolsona jedan od glumaca koji je imao nominacije za Oskara u svakoj deceniji počevši od 1960-ih pa sve do 2000-ih. Godine 2000. je odlikovan ordenom viteza od strane kraljice Elizabete II kao priznanje za doprinos filmskoj umetnosti.

Majkl Kejn, foto: John Phillips/John Phillips/Getty Images for BFI, Getty images Entertainment
Majkl Kejn, foto: John Phillips/John Phillips/Getty Images for BFI, Getty images Entertainment
.

Iza Majkal Kejna je bogata filmografija.

Uloga u filmu "Zulu" 1963. jeste svojevrsna prekretnica u njegovoj karijeri, jer su nakon toga počele da se nižu uloge. u filmovima - “Gambit”, “Sahrana u Berlinu”, “Mozak od milijardu dolara”, “Kad padne noć”, “Oto Preminger”, “Sedam puta žena”, “Romantična Engleskinja”, “Čovek koji je želeo da bude kralj”, “Hari i Volter idu u Njujork”, “Hotel Kalifornija”, “Roj”...

.

Tokom osamdesetih Majkl Kejn je snimio 21 film od kojih su nazjnačajniji: “Obučena da ubije”, “Pobeda”, “Ruka”, “Opasnost”, “Optuženi iz Ria”, “Holkroft konvencija” i “Slatka sloboda”.

Majkl i Šakira, foto: Jonathan Leibson/Getty Images for Celebrity Fight Night
Majkl i Šakira, foto: Jonathan Leibson/Getty Images for Celebrity Fight Night
.

Prvu nominaciju za “Oskara” kao i “Zlatni globus” osvojio je za ulogu u romantičnoj komediji “Učeći Ritu”. Pored “Oskara” za epizodnu ulogu u filmu “Život nema pravila”, dobio je Oskara u istoj kategoriji i za film Vudija Alena “Hana i njene sestre”.

Majkl Kejn je pre par godina otkrio da se u mladosti borio sa alkoholizmom, i da je jedino njegova druga supruga, Šakira Kejn uspela da ga vrati na pravi put.

- Bez nje, bio bih mrtav odavno. Utopio bih se u alkoholu, a smrt bi bila izvesna. U mladosti, nisam vodio računa o sebi. Pio bih litar votke dnevno i pušio bih po nekoliko kutija cigareta - rekao je glumac, i dodao da je takav stil života vodio jer nije mogao da se izbori sa konstantnim stresom.

.

- Nisam bio nesrećan, više me je stres uzimao pod svoje. Sva ta pitanje: "Da li da prihvatim novu ulogu? Kako da je odigram? Kako ću da zapamtim sav taj tekst?" Ta pitanja su me iscrpljivala i izazivala stres. Kada sam upoznao Šakiru, ona me je jednostavno smirila - rekao je Kejn.

- Ona mi je desna ruka, njoj se poveravam i ne postoji događaj i misao koju nisam podelio sa njom. Upoznao sam je kada sam već bio poznat, ali sigurno ne bih stigao tu gde jesam, da nije bilo nje - priznao je glumac.

- Nikada mi nije rekla: "Moraš da prestaneš da piješ", ali otkako sam je upoznao, sam sam poželeo da ostanem trezan - zaključio je Kejn.

Majkl i Šakira Kejn su u braku od 1973. godine i imaju ćerku Natašu.

Izvor: blic.rs