Životne priče

Pet godina od smrti Vlade Divljana: Bio je "najveći džentlmen rokenrola"

Jedan od najznačajnijih muzičkih autora sa naših prostora Vlada Divljan (1958-2015) napustio nas je na današnji dan 4. marta pre pet godina.

04.03.2020. - 12:00h
Vlada Divljan
Vlada Divljanfoto: Youtube PrtScr

Vlada Divljan je, pet godina kasnije, i dalje sa nama kroz bezvremenu muziku koju je stvarao, kroz naše sećanje na njegov dobri duh, svetonazore i način kako se ophodio prema prijateljima, ali i svim drugim ljudima koje je upoznao, čime je u potpunosti zaslužio epitet "najvećeg džentlmena rokenrola", kako ga je bio nazvao prijatelj i saradnik Maks Juričić.

Kako drugačije objasniti 4.000 raspevanih ljudi u publici i toliki broj poznatih muzičara koji su učestvovali u beogradskom Sava centru na koncertu posvećenom Vladi, ključnoj autorskoj ličnosti kultnih Idola, pod nazivom "Hajde sanjaj me, sanjaj", koji je održan na njegov 60. rođendan 10. maja 2018. godine.

Ili sjajne i dirljive reakcije iz celog sveta na dokumentarni film Mladena Matičevića "Nebeska tema", koji je prošle godine imao rasprodate premijere u Sava centru i Dvorani Lisinski u Zagrebu, dok je u beogradskom bioskopu Kombank dvorana igrao svakodnevno 112 dana! Pre nekoliko dana film je imao premijeru u Njujorku.

Bar nekoliko puta svakog meseca se negde širom ex-Yu regiona održavaju različiti događaji posvećeni Vladi Divljanu. Opština Bečej i Gradsko pozorište Bečej su ustanovili pre dve godine nagradu "Vlada Divljan", a beogradska Ustanova kulture Palilula od 26. novembra 2016. nosi ime Centar za kulturu "Vlada Divljan".

Profesor na Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu Aleksandar Šandorov sa svojim kolegom pijanistom Nemanjom Nikolićem premijerno će predstaviti originalan spoj muzike Vlade Divljana i Sergeja Prokofjeva, na Vladin rođendan 10. maja u Kolarčevoj zadužbini u Beogradu.

"Imam dug prema Vladi da napravim nešto što će spojiti kompozicije Prokofjeva i njegove vanvremenske pesme. Na ovom projektu radim zajedno sa mojim nekadašnjim studentom, a sada izuzetnim pijanistom Nemanjom Nikolićem, koji obožava i Vladu i Prokofjeva", objašnjava Šandorov.

Muzičar Mladen Juričić Maks, koji je sa Vladom svirao u "Ljetnjem kinu",, objaviće danas, sa svojom aktuelnom grupom "Plesač sporog stepa", pesmu "Sedam nota, 100 života", posvećenu Divljanu.

"Vlada nas je ostavio pre pet godina, u trenutku kad smo zajedno sa bendom "Ljetno kino" snimili jednu od njegovih najlepših pesama, "Samo jednu ljubav imam", a njegove stare numere obukli u novo odelo",  podseća Juričić za Novosti.

"Sedam nota, 100 života" je moj mali doprinos, i velika želja da saradnju sa Vladom Divljanom simbolično produžim još jednom pesmom, a njegov vedri duh da i dalje bude s nama", kaže Maks

Izvor: blic.rs/ novosti