Bajka se pretvorila u tragediju: Ofru Hazu zvali su "Madona sa Istoka", a njen orijentalni hit "Im Nin'Alu" znao je ceo svet

Ofra Haza bila je legendarna izraelska pevačica poreklom iz Jemena. Njen glas pomerao je granice država i rušio planine predrasuda... Njen život postao je bajka koja se pretvorila u tragediju.

Ofra Haza, foto: Youtube PrtScr
Ofra Haza, foto: Youtube PrtScr
.

Rođena je u siromašnoj porodici imigranata 1957. godine kao deveto i najmlađe dete. Iz kandži siromaštva istrgao ju je samo ogromni talenat i glas kojim je očaravala svakoga ko bi je upoznao.

Večni sjaj “Madone sa Istoka”

Isprva je nastupala sa pozorišnom grupom u četvrti Hatikva na jugu Tel Aviva, ali karijera ju je odvela pod svetla reflektora nekih od najvećih muzičkih sala širom sveta. Pevala je pesme koje su kombinovale pop muziku i tradicionalnu muziku jemenskih Jevreja.

Mediji su je obožavali i nije mnogo prošlo pre nego što je dobila nadimak koji joj je obeležio život - Madona sa Istoka.

.

U karijeri je izdala 16 ploča koje su dostigle zlatni ili platinasti tiraž. Pevala je na hebrejskom, arapskom, aramejskom, engleskom, španskom... Kruna njene posvećenosti muzici usledila je 1983. godine kada su joj se, nakon drugog mesta na Evroviziji, otvorila sva vrata svetske scene.

Najveću internacionalnu popularnost donela joj je pesma “Im Nin’Alu”, a potom je svet očarala i predivnom, dirljivom numerom “Izbavi nas” iz crtanog filma “Princ Egipta” koju je otpevala na ukupno 17 jezika, za muzičke matrice namenjene različitim zemljama.

.

Nastupala je na dodeli Nobelove nagrade za mir 1994.

Zvezda u stalnoj potrazi za ljubavi

.

Uprkos slavi i bogatstvu, Ofra je ostala stidljiva “devojka iz kraja”. Opisuju je kao odanu porodici, visoko moralnu i, pre svega, religioznu. Živela je mirno, bez ijedne mrlje u karijeri što joj je svuda, a naročito u rodnom Izraelu, donelo status žive legende. Smatrana je idealom ženskog ponašanja i skoro pa božanstvom.

– Ona je čuvala dobru sliku o sebi. Nikada niste mogli da vidite fotografiju sa muškarcem ili da pročitate neki “prljavi” trač. Za nju, jedino što je bilo važno i što ju je karakterisalo jeste glas – ispričao je jasnije jedan od njenih najbližih saradnika, Ištar Ašdot.

Fanove željne tračeva naročito je šokirala informacija da je Ofra i nakon 30. godine ostala devica, rešena da ljubav pokloni tek muškarcu za koga će se udati. Stoga je javnost pomno pratila pevačicinu potragu za izabranikom života.

Smenjivali su se brojni udvarači i prosci, ali lepa Izraelka je čvrsto verovala da će joj Bog ukazati na čoveka njenog života.

Interesantno je da, čak i u trenucima najvećeg trijumfa u karijeri, Ofrina porodica nije naročito vrednovala njen uspeh, već je stalno osporavala njene zasluge i vrednost, ističući da je žena bez porodice niko i ništa.

- Ko je, dođavola, Ofra? Samo jedna neudata žena bez porodice! - rekao je jednom prilikom javno njen brat tako najbolje opisujući odnos koji je porodica imala prema pevačici.

Nesigurna u svoje kvalitete i u stalnoj potrazi za “savršenim supružnikom” Ofra je živela i u strahu da će je neko zavesti samo da bi iskoristio njen novac.

Bajka koja se pretvorila u noćnu moru

“Princ na belom konju” za lepu Jevrejku stigao je tek u njenoj 39. godini u vidu biznismena Dorona Aškenazija. Par se venčao na krovu kuće njenih roditelja, a ceremoniju je ispratilo na stotine zvanica i njenih fanova.

I taman kada je sve izgledalo savršeno usledila je tragedija…

O kratkom braku biznismena i pevačice danas se ne zna mnogo, upravo iz razloga što je Ofra svoju privatnost držala daleko od očiju medija. Par nije imao dece, ali je Aškenazi imao biološku ćerku iz prvog braka i jednog usvojenog sina.

Izvesno je da je Ofra Hazu upravo suprug zarazio sidom koja je indirektno uticala na njenu preranu smrt. Ovu teoriju podržao je i njen menadžer koji je nakon pevačicine smrti objavio knjigu.

Ofra je tragično preminula 23. februara 2000. godine od posledica upale pluća, izazvane virusom HIV. Samo godinu dana kasnije, umro je i njen muž usled predoziranja.

Detalji i prava istina o smrti bračnog para ostali su misterija do danas, a porodica nikada nije potvrdila uzrok smrti supružnika.

Šest meseci pre smrti, u jesen 1999. Ofra Haza snimila je svoje poslednje materijale koji do dan danas nisu ugledali svetlo dana.

Izvor: istorijskizabavnik