Životne priče

Izgleda bar 10 godina mlađe: Brejdi leže u krevet u 21h, vežba i hrani se na određeni način

Tom Brejdi (42) je profesionalni igrač američkog fudbala i jedan od najboljih sportista sveta. Osim neverovatnih sportskih uspeha, svet mu se divi zbog režima ishrane, ali i načina života.

23.02.2020. - 12:00h
Tom Brejdi
Tom Brejdifoto: Mark Thompson/Getty Images, Getty images sport

Evo o čemu je reč:

Tom smatra da je "prava hrana" ona koja alkalizuje telo i smanjuje upalne procese. Alkalna hrana snižava pH, što pomaže u sprečavanju niza bolesti, pojačava energiju i sprečava lomljenje kostiju.

Ovaj sportista smatra da ga upravo ova hrana čini tako dobrim u sportu jer mu daje potrebnu energiju.

Čime se hrani Tom Brejdi?

On uglavnom jede organsku, lokalnu i biljnu hranu. Izbegava prerađenu hranu. Jutro započinje sa pola litre vode sa elektrolitima, zatim voćnim smutijem, a onda vežba. Nakon vežbe pije još vode i voćnog soka.

Ručak mu je obično riba sa povrćem. A popodnevna užina je voće, proteinski šejk, dok večera uključuje još više svežeg povrća, a ponekad i supe.

Brejdi ne pije alkohol, ne jede hleb i testeninu, žitarice, kukuruz, mleko, hranu koja sadrži GMO, trans masti, šećer, veštačke zaslađivače, soju, industrijske sokove, džem i žele, ulje za kuvanje, brzu hranu, slane grickalice, slatkiše, zaslađene napitke, krompir, kečap, soja sos i td. Međutim, spisak zabranjene hrane se ovde ne završava.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

#nodaysoff 😍

A post shared by Tom Brady (@tombrady) on

Sportista ima i svog ličnog kuvara, Alena Čembela, koji je opisao kako se Tom Brejdi hrani:

"Bez šećera. Bez brašna. Koristim sirovo maslinovo ulje, ali ne kuvam na maslinovom ulju. Kuvam samo na kokosovom ulju. Koristim himalajsku ružičastu so kao natrijum. Nikad ne koristim jodiranu so. Ne pije kafu. Ne pije mleko. Čak ne jede određeno voće i povrće. Brejdi nikad neće pojesti papriku, paradajz ili patlidžan."

Iako je izbacivanje šećera i prerađene hrane dobra ideja, stručnjaci tvrde da su Brejdijeve tvrdnje o alkalnoj hrani apsolutno netačne. Nijedna hrana nije u stanju da promeni pH tela, tvrdi profesor Stjuard Filis.

Međutim, u jednom se slažu i lekari i Tom Brejdi a to je da alkalna ishrana omogućava brži oporavak nakon bolesti ili povreda.

Pored ishrane, Brejdi veoma drži do pravilnog sna. Svako veče u krevet ide u 21h, izbegava žurke i slavlje duboko u noć. Ustaje oko 6h, da bi vežbao i tako svaki dan. Obožava prirodu pa često celu porodicu vodi u pešačenje.

Zahvaljujući ovakvom živtu, Tom izgleda barem deset godina mlađe.

Izvor: stil