Životne priče

U Lučanima u 2019. upisano samo 16 razvoda: Kažu: "dragačevska ljubav jača od mečke"

Činjenica da se svaki četvrti brak u Srbiji ne završi slavno očigledno ne važi za Dragačevce, jer prema statističkim podacima najmanje razvoda zabeleženo je upravo u lučanskoj opštini jer je u toku 2019. godine evidentirano samo njih šesnaest.

04.02.2020. - 14:00h
Slika sa venčanja
Slika sa venčanjafoto: Rina

“Mladi su većinom otišli, pa nema ko ni da se razvodi. Ovi koji su dugo u braku, njima nije do razvoda. U Dragačevu je ljubav jača od mečke”, kažu meštani.

Posle 45 godina zajedničkog života recept za dobar brak imaju Zora i Milan Bugarčić. Oboje kažu da je razumevanje jedno drugog na vrhu lestvice i najvažnije u opstanku svakog braka.

“Tajna uspešnog braka su sloga, ljubav i tolerancija. Ne može nikako jedno da bude na površini, a jedno na dnu. Samo zajedničkm dogovorom i razgovorom svi se problemi rešavaju”, rekla je Zora.

Međutim, dragačevski domaćin ipak je bio malo konkretniji i kaže da se u braku moraju znati konkretna pravila.

“Ako se ona naljuti ja ćutim, a ako se ja naljutim onda ćuti ona, ali se ne svađamo i ne raspravljamo”, jasan je Milan.

Ljubomore među njima nema, ali Bugarčići smatraju da savremeni brakovi najviše trpe zbog društvenih mreža.

“U naše vreme mobilni telefoni nisu bili toliko zastupljeni, ali i danas kad ih imamo ne čitamo poruke jedno drugom, nego svako ima svoju slobodu i svoju privatnost”, uz osmeh je ispričala Zora Bugarčić.

Izgleda da je tajna opstanka dragačevskih brakova objašnjena i u načinu na koje se igra staro tradicionalno kolo sa ovih prostora, a to je da kolovođa i kec s vremena na vreme zamene mesta.

Izvor: Rina