Srećan rođendan: Obožavana Džejn Fonda je mnogo godina skrivala mračnu tajnu

Džejn Fonda danas proslavlja 82. rođendan, a i dalje je jedna od obožavanih slavnih ličnosti.

Borac za ljudska prava, foto: Sylvain Lefevre/Getty Images, Entertainment
Borac za ljudska prava, foto: Sylvain Lefevre/Getty Images, Entertainment
.

Osim što je glumica uz njeno ime se vezuje i niz drugih titula. Ona je bivša manekenka, fitnes guru, kao i politička aktivistkinja i pisac.

Politički angažman je nešto što trenutno boji život slavne glumice, iako je oduvek bila fenimistkinja, borac za ljudska prava, kao i prava LGBP populacije.

„Da Tramp nije izabran, mogla sam da se bavim baštovanstvom. A sada ću svoje osamdesete da provedem ponovo na barikadama. To nije ono što sam očekivala“, izjavila je nakon što je uhapšena na demonstracijama protiv klimatskih promena u Vašingtonu.

Glumački put

Prelepa, foto: Kaye/Express/Getty Images, Hulton archive
Prelepa, foto: Kaye/Express/Getty Images, Hulton archive
.

Zanimljivo je da je glumom, kako je sama rekla, počela da se bavi zato što nije znala ko i šta želi da bude

.

Filmsku karijeru je počela šezdesetih, da bi vrlo brzo dobila dva Oskara za najbolju glavnu glumicu: 1971. za ulogu u filmu "Detektiv Klut", i 1978. za ulogu u filmu "Povratak kući". Fonda je od osamdesetih lagano prestajala da snima, da bi 1990. godine otišla na petnaestogodišnju pauzu – prvi film koji je potom snimila bila je komedija "Za sve je kriva svekrva", iz 2005. godine. Najpoznatija je po filmovima "Konje ubijaju, zar ne?", "Džulija" , "Kineski sindrom", "Od devet do pet", "Na Zlatnom jezeru" i "Jutro posle"

.

Osnivač je plesnog aerobika

Džejn izgleda besprekorno gde god se pojavi, a česta je tema njen mladolik izgled s obzirom na godine. Iako je priznala da se podvrgnula ponekoj estetskoj korekciji, ali veliku ulogu u svemu imaju i godine vežbanja aerobika. Naime, Džejn je i pre nego što je fitnes bio popularan, u Los Anđelesu otvorila studio koji je bio posvećen kombinaciji aerobika, gimnastike i plesa. Sve je ona sama vodila.

Džejn sa Vadimom, foto: Keystone/Getty Images
Džejn sa Vadimom, foto: Keystone/Getty Images
.

- Rano sam zaključila da takva vrsta vežbanja ima ogroman uticaj na moral. Red aerobika, gimnastike i plesa. I kad sam imala gomilu posla, uvek sam se oslanjala na vežbanje jer sam kasnije imala više energije, a depresija bi nestala.

Ljubavni život holivudske dive

Osam godina dugoj vezi Džejn Fonde (79) i producenta Ričarda Perija kraj je došao u januaru 2017, ali legendarna diva nije očajavala.

- Džejn se istinski nada da će pronaći nekoga s kim će podeliti ostatak života, ali svesna je toga i da postoji velika mogućnost da ostane sama - rekao je jednom prilikom izvor blizak glumici.

.

Dobitnica Oskara bila je u braku sa francuskim filmskim rediteljom Rožeom Vadimom od 1965. do 1973. godine, pa sa Tomom Hajdenom od 1973. do 1990. godine. Ali tek nakon što je ostavila trećeg supruga Teda Tarnera nakon deset zajedničkih godina, pomirila se sa solo životom.

- Prvi put mi je bilo sasvim u redu da budem sama - rekla je tada.

Teški životni periodi

Jedan od najtežih trenutaka u životu bio joj je kad je ostala bez oca. U vreme njegove smrti okončala je i drugi brak, a tada je želela da odustane od glume jer u svemu više nije videla smisao. U tom periodu je postala aktivistkinja za zaštitu prirode, ali nakon perioda u kojem joj je samopouzdanje palo na niske grane, upoznala je trećeg supruga Teda Tarnera i sve je opet nekako dobilo smisao.

Džejn je šokirala sve kada je u intervjuu za časopis "Net-a-porter" otkrila da je bila silovana i seksualno zlostavljana još kao devojčica, a priznala je i da je tokom glumačke karijere doživela razne oblike seksualnog zlostavljanja.

- Dobila bih otkaz jer nisam želela da spavam sa svojim šefovima. I uvek sam mislila da je to moja krivica, da nisam uradila pravu stvar ili da sam rekla nešto što nisam smela - prisetila se.

Izvor: stil.kurir.rs / 100posto.hr /wikipedia